Nem az a Mars-járó, és nem is pénisz

Vágólapra másolva!
Egy 2005-ben készült felvétel járta be új fotóként a bulvársajtót és a közösségi oldalakat, amelyről kiderült: valódi, de nem vicces Mars-járó sofőrök műve.
Vágólapra másolva!

Szerdán kiáltotta világgá a Sun brit bulvárlap, hogy a Mars-járó egy igen illetlen rajzot talált a vörös bolygó felületén. A lap szerint az egyértelműen péniszre emlékeztető űrgraffiti képét nemrégiben küldte vissza a Curiosity, a képre pedig olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy az érdeklődés a NASA szervereit is megroggyantotta.

A kép bejárta a sajtót reddit


Az azóta szinte minden közösségi fórumot és bulvárcímlapot megjárt kép valódi, de azt nem a Curiosity küldte most vissza. A neten terjedő felvétel egy 2005-ben készült panorámakép része, amelyet a 2004-ben landolt Spirit Mars-járó készített. A félreérthető rajzolat pedig nem vicces kedvű Mars-járó vezérlők műve, hanem egy megszokott megfordulási manőver eredménye. A 2010 óta inaktív Spirit párja, az Opportunity még ma is működik.

Az eredeti panorámakép 2005-ből (Kattintson a nagyításért!) NASA


A számítógépproblémákon felülkerekedő Curiosity panorámaképek készítése mellett már kőzetmintákat is vett, amelyek vizsgálata alapján a NASA tudósai szerint létezett életre alkalmas környezet a Marson.