Vágólapra másolva!
A legfrissebb statisztikák szerint világszerte már több üzenetet küldenek okostelefonos appokból a hagyományos SMS-eknél. Magyarországon még más a helyzet, az emberek háromnegyede még butatelefont használ, ezért az SMS belátható időn belül még nem fog kihalni, pedig a magyar előfizető még ezzel is takarékosan bánik.
Vágólapra másolva!

Az Informa nevű piackutató cég számai szerint a tavalyi évben világszerte már több üzenetet váltottak a felhasználók valamilyen mobilos chaten, vagy üzenetküldő alkalmazással, mint ahány SMS-t elküldtek. A cég számai szerint tavaly naponta 17,6 milliárd darab SMS-t váltottak a mobilosok, míg az appokból átlagosan 19 milliárd darab üzenetet küldtek egymásnak egy tipikus napon.

Ez a változás komoly csapást jelent a mobilszolgáltatók számára, amelyeknek az SMS-ek évtizedekig stabil bevételi forrást jelentettek. Az Ovum nevű elemzőcég becslései szerint a mobilinternetet használó üzenőprogramok népszerűvé válása nyomán tavaly mintegy 23 milliárd dolláros bevételtek estek el a világ mobil operátorai, és ez a csökkenés az elkövetkezendő években még nagyobb mértékű lesz - adta hírül a BBC.

Forrás: AFP

Az Informa előrejelzései szerint jövőre már több mint ötvenmilliárd üzenetet küldenek majd ki egy átlagos napon az okostelefonos appokból, míg az SMS-ek forgalma jövőre átlagosan 21 milliárd lesz. Az utóbbi üzenetek zömét olyan országokból küldik, ahol az okostelefonok nem elterjedtek, és a mobilinternetes lefedettség sem megoldott.

Itthon még nem akar kihalni az SMS

A három legnagyobb magyar mobilszolgáltatónál egyaránt érzékelik az SMS-forgalom visszaesését, de annak mértékét egyik társaságnál sem árulták el. A társaságoknál új telefont vásárlók döntő többsége okostelefont választ, ám a készülékek cseréje országos szinten ennek ellenére nem olyan intenzív, mindössze a magyar lakosság negyede rendelkezhet okos készülékkel - tudtuk meg a Telenornál.

A Vodafone-nál ráadásul azt tapasztalják, hogy az ingyenes SMS-eket, vagy korlátlan belföldi üzenetküldést biztosító, tavaly óta elérhető csomagokat használók körében érthető módon jelentősen megugrik a hagyományos szöveges üzenetek forgalma, pedig a magyar felhasználó hagyományosan takarékosan bánik az SMS-ekkel a vállalat régiós tapasztalatai szerint. A díjtalan küldés esetén azért népszerűbb az SMS a hosszabb üzenetek küldését is lehetővé tevő e-mailnél, mert sok telefonon a rövid szöveges üzeneteket intenzívebben jelzik: egy bejövő SMS ugyanis fontosabb tartalmú lehet, mint a sokadik e-mail. A cég szerint az SMS halála még nagyon távol van, hiszen a riasztók, intelligens mérőórák mobil kommunikációját is remekül kiszolgálja a huszonegy éves technológia, amely az elektronikus leveleknél megbízhatóbb használattal bír.

A Telekomnál azt emelték ki, hogy a hírközlési hatóság legutóbbi gyorsjelentése szerint egy átlagos magyar mobilnetező havonta egy gigabájt adatot forgalmaz készülékéről, ami a kommunikációs szokások jelentős megváltozását jelzi. Egy aktív mobilnetező már nem csak e-mailezik, hanem Facebookon is képeket oszt meg, chatel, vagy akár interneten át telefonál.

Beépülő appok ölnék meg a szöveges üzenetet

Noha a Blackberry mobilokon és az iPhone-on található saját, a gyártó által kifejlesztett üzenetküldő megoldás, zártságukból adódóan Magyarországon biztosan teljesen biztosan nem lesznek az SMS kiváltói. Az Apple iMessage-ével ugyanis csak az iPhone-t, iPadet, vagy Macet használó ismerősöket lehet elérni.

Rengetegen használják itthon az akár a legolcsóbb androidos mobilra is feltelepíthető Viber internettelefonos applikációt, ami a Skype-hoz hasonlóan ingyenes hívásokat tesz lehetővé. Az iPhone-ra, Blackberryre és Windows Phone-ra is elérhető Viber népszerűsége abban rejlik, hogy nagyon mélyen be tud épülni az okostelefon rendszerébe, hogy annak minden funkciója akár a telefonkönyvből is közvetlenül elérhető. A felhasználó a kapcsolatfelvétel előtt láthatja, hogy ismerőse a Viberen van-e, így saját maga dönthet arról, hogy az appból küld-e neki üzenetet, vagy a hagyományos SMS-t választja.

Forrás: viber
A Viberrel nem csak nettelefonálni, üzenni is lehet

Hasonló stratégiát választott a Facebook is a nemrég bejelentett, egyelőre csak pár fajta készülékre elérhető Home applikációjával. Bár a teljes Android rendszer feletti uralmat átvevő fejlesztés nem csak az [origo] saját tesztjei, hanem a nemzetközi visszajelzések alapján is bukásnak tűnik, üzenetküldő része pont a jól sikerült funkciók közé tartozik. A közösségi oldal már régóta kínál Messenger néven külön üzenőprogramot Androira, amely független a lájkoktól és a hírfolyamtól is, ám ugyanúgy közvetíti a facebookos üzeneteket, mintha csak egy SMS érkezne a telefonra. Néhány hete debütált kiadását ráadásul már úgy tervezték, hogy a képernyőn felbukkanó apró fejecskékkel akkor is egyetlen ujjbökésre elérhető a facebookos csevegés, ha a felhasználó például híreket olvas, vagy videókat nézeget a telefonján.

Egyelőre azonban az univerzális megoldások egyike sem tökéletes: a Facebook Messengeréről eleve csak azokat lehet elérni, akik jelen vannak a közösségi oldalon, vagy regisztráció nélkül, de telepítik az appot, a Viber telepítése pedig egyes készülékeknél jelentősen lerövidíti az akkumulátoros üzemidőt.