Sokat ráz, mégis nyugalmat ad az okosóra

Pebble okosóra karóra
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk minden idők legjobban várt okosóráját, a Pebble-t. Az Amerikából rendelhető, e-papír képernyős, vízálló kütyü hétköznapi kvarcórára hasonlít, de agresszív rezgéssel jelzi az e-mailt és a hívásokat is. Tölteni elég csupán hetente, az ő és ű betűket azonban még nem szívleli.
Vágólapra másolva!

Első pillantásra a Pebble nem látszik csúcstechnológiás kütyünek, a legtöbb hagyományos karóra is feltűnőbb nála. Ám közelebbről szemügyre véve láthatjuk, hogy e-papír kijelző kijelzője a napfénynél is remekül olvasható, és a technológiának köszönhetően csak hetente kell feltölteni az óra akkumulátorát.

A kütyüt leginkább a folyamatos vezeték nélküli átvitel meríti a legjobban, mivel önmagában csak a pontos időt tudja mutatni, extra funkcióinak eléréséhez egy okostelefonhoz kell kapcsolódnia. Ha megrázzuk a csuklónkat, a Pebble magától aktiválja a háttérvilágítást, és az óra oldalán található gombokkal tallózni kezdhetünk a szabadon cserélgethető, virtuális óraszámlapok között. Ez utóbbival még a kütyükhöz a legkevésbé sem vonzódó embereket is le lehet nyűgözni. Egyetlen nőt sem találtunk viszont, aki hajlandó lenne egy ilyen high-tech karórában mutatkozni az utcán, bár mi csak a fekete színe miatt kissé komor modellt próbáltuk ki.

Rezeg a csuklónk, ha e-mail jön

A Pebble már megjelenése előtt kultikus státuszt érhetett el, hiszen nem egy ismert gyártó terméke, hanem a Kickstarter ötletfinanszírozó portálon gyűjtötték össze kifejlesztői a gyártáshoz szükséges tőkét, az előrendelésre száz-kétszáz dolláros összeget reszkírozni hajlandó felhasználóktól.

A telefonnal együtt alkot egy egészet az okosóra Fotó: Tuba Zoltán [origo]



A Pebble egyelőre néhány funkcióval rendelkezik: mutatja az időt és a dátumot, megjeleníti a bejövő üzeneteket, betekintést enged a beérkezett e-mailekbe, rezeg, ha hívnak minket, és egyik gombjával ki is nyomhatjuk a hívást, ha épp nem alkalmas az idő telefonbeszélgetésre. Ezeken felül van még egy kezdetleges kígyós játék az órára, de ezt maguk a fejlesztők sem vehették komolyan, annyira fapados.

Már a használat első fél órájában kiderült, hogy az üzenetjelző funkciók közül ki kell kapcsolni párat, hogy ne remegjen folyamatosan a csuklónkra csatolt óra, például a facebookos kommenteket jelző rezgés kifejezetten idegesítő. Nekünk az vált be, ha a készülék csak a beérkező e-maileket és SMS-eket jelzi.

A nyugalom az alapélmény

Az, hogy az SMS-ekbe és e-mailekbe a telefon elővétele nélkül is bele lehet olvasni, azért praktikus, mert néhány gombnyomással, akár a buszon állva is kideríthető, fontos-e annyira az üzenet, hogy elővegyük miatta a telefont, vagy hazaérve azonnal a számítógéphez üljünk. Az okosóra által nyújtott alapélmény a tájékozottság és a nyugalom. Nem csipog folyamatosan a telefon, nincsenek rejtélyes olvasatlan üzenetek, nem kell folyamatosan előkapkodni a mobilt.

Egy gombnyomással el lehet hárítani a telefonhívásokat Fotó: Tuba Zoltán [origo]



E sorok írásakor a Pebble okostelefonon futó társszoftverének tudása platformonként eltérő. Az androidos verzióban csak a hívás bontására vagy a csengés lenémítására van lehetőség, míg az iPhone-on futó app kizárólag felvenni vagy elvetni engedi a hívásokat. A híváskezelés az okosóra egyik legmegbízhatatlanabb funkciója, háromnapnyi tesztelés alatt sem sikerült rájönni, hogy milyen gombnyomással szakítja meg a hívást, és mivel lehet aktiválni a csengés elnémítását. Mivel maga az óra is rendelkezik rezgőmotorral, a telefon saját csengését és berregését a tulajdonos nyugodtan kikapcsolhatja.

E-mailt és smst is meg tud jeleníteni az e-papír kijelző Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kocsma kínálatát nézze az óráján!

Az órára telepíthető és a Pebble-lel együttműködő appok választéka egyaránt csekély. Olyan androidos appból azonban már van féltucatnyi, amely a telefonon megjelenő riasztásokat - például leszakadt a wifiről, elment a térerő - irányítja át a karórára. Lassan pedig elkezdtek megjelenni célapplikációk is. Például az új-zélandi Wellington kézműves sörözőjének okosórás appja már a Pebble-re is el tudja küldeni, hogy épp milyen sörök vannak csapon. Új programokat az okosóra fórumán lehet találni.

Sorban állnak érte

A Pebble fejlesztői sokkal több pénzből gazdálkodhattak, mint a kickstarteres pénzgyűjtésük elején gondolták, ám ettől megnőtt a felelősségük is. A gyártás beindításához százezer dollárnyi tőkére volt szükségük, ehelyett tízmillió dollárt gyűjtöttek össze. A Pebble az ötletoldal egyik legnagyobb sikere, több mint 85 ezer darab példánya talált gazdára a gyűjtőkampány egy hónapja alatt.

Az óraszámlapok cserélgetése remek móka Fotó: Tuba Zoltán [origo]



Jelenleg csak az előrendelési szándékot lehet jelezni a Pebble oldalán. A cég először a kickstarteres támogatóit szolgálja ki. Aki egy éve nem vállalta a kockázatot, annak vám és szállítás nélkül is 33 ezer forintjába fog kerülni az óra. Cserébe nemcsak fekete színben rendelheti meg az eszközt, hanem választhat szürke, fehér, vörös vagy narancs színű órát is.

Verdikt: nem is okos, csak jó

A lényeget már tudja az okosóra: vízálló, legalább egy hétig bírja egy feltöltéssel, képes beszélni a telefonnal Bluetoothon keresztül. Az egyetlen komolyabb problémája, hogy a magyar ő és ű betűkkel még nincs kibékülve a készülék alapszoftvere. Ezzel azonban együtt lehet élni, a kontextus alapján minden üzenetet meg lehet érteni.

A Pebble úgy csúcstechnológia, hogy nem tűnik annak. Nincs benne érintőképernyő, nem színes, még csak nem is nagy felbontású. Segít azonban könnyebbé tenni az életet, csökkenteni az információs túlterhelést. Ha idővel olcsóbb lesz, slágertermékké is válhat.