Villámgyors 5G-s technológián dolgozik a Samsung

Vágólapra másolva!
Az ötödik generációs mobilos technológiák egyik központi megoldását dolgozta ki a kutatók szerint a Samsung. A jövő adatkapcsolatai százszor is gyorsabbak lehetnek a mostaninál.
Vágólapra másolva!

A Samsung új távközlési technológiája másodpercenként egy gigabitnyi adatot képes továbbítani két kilométeres távolságra - adta hírül a BBC online kiadása. Ilyen adatátviteli sebességhez korábban stabil kábeles kapcsolat kellett. A Samsung által kidolgozott technológia lehetővé teheti azt, hogy a jövő mobilozói mozgás közben fogadjanak Ultra-HD felbontású videót a mobiljukon vagy a tabletjükön.

A BBC által megkérdezett brit 5G-s szakértő, Rahim Tafazolli professzor szerint azonban a Samsung kutatásai csak a problémák egy részét oldják meg. Az 5G-s technológiának több darabból kell összeállnia, és a nagy sebességű adatátvitel csak az egyik ezek közül. Tafazolli 35 millió fontos kutatási programját is a dél-koreai gyártó támogatja. A professzor szerint a mobilcégeknek nem a sebesség növelésére kell koncentrálniuk, hanem a kapacitás növelésére.

A Samsung a 28 gigahertzes tartományt használná fel adattovábbításra. Ehhez pedig bonyolult, 64 antennaelemből álló rendszert dolgozott ki. A komplex rendszerre azért van szükség, mert a magas frekvenciájú adattovábbítást akár az eső is meg tudja zavarni.