Vissza lehet nyerni az önmegsemmisülő mobilüzeneteket

Vágólapra másolva!
A biztonságos, önmaguktól törlődő üzenetváltást ígérő Snapchat applikációban váltott képeket megfelelő szoftverekkel ki lehet menteni a cég szervereiről - derítették ki biztonsági kutatók.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Decipher Forensics cég tanulmánya szerint az utókor számára nem megmaradó, ezért például szexchatelésre is előszeretettel használt Snapchat alkalmazással elküldött üzenetek bizonyos esetekben visszaállíthatók - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.

A vállalat kutatói androidos eszközök, és alapvetően törvényszéki felhasználásra szánt szoftverek segítségével képesek voltak visszaállítani a készülékekről olyan képeket, amelyeket a rendszer elvileg tíz másodpercen belül törölt mind a készülékről, mind pedig a Snapchat szervereiről. Azt, hogy a Snapchat iOS-es verziójában is vissza lehet-e állítani a fotókat, még további vizsgálatok során fog kiderülni.

A Decipher Forensics tanulmánya szerint a képek visszaállítása több órás művelet, ezért egy ilyen szolgáltatásért a társaság fotónként 300-500 dolláros, vagyis 70-110 ezer forintnak megfelelő összeget számláz ki megbízóinak fotónként - írja a BBC. A Snapchat hivatalos blogján közölte, hogy a jelenleg használatos okostelefonok esetében speciális szoftverekkel, az alaprendszer képességeinek kijátszásával hozzá lehet férni az üzenetekhez. Az üzemeltetők szerint azonban a törvényszéki szoftvereknél jóval egyszerűbb módja is van a rendszer kijátszásának: elég lefényképezni a bejövő üzenetet a készülék kijelzőjén.