Begyújtani már jó a házi fénykard

Vágólapra másolva!
Házilag is készíthető olyan kézi lézer, ami elég erős tárgyak felgyújtásához vagy megolvasztásához.
Vágólapra másolva!

Gonosz nagyurak aprítására még alkalmatlan, de bizonyos tárgyakon már átvág a házi készítésű fénykard. Az erős kézi lézert egy Csillagok Háborúja rajongó készítette, aki a jedi lovagok fegyverét próbálta meg otthoni körülmények között reprodukálni. A végeredmény egy olyan eszköz, amivel könnyedén lehet papírt gyújtogatni, pingponglabdát olvasztani, de akár egy napelemes játék feltöltésére is használható.

Kézben elfér az óriási teljesítmény Forrás: YouTube/The DIY Laser Guy


A Youtube-ra feltöltött videó melletti leírás szerint a fénykard egy 450 nanométeres lézer diódából és két lítiumion-akkumulátorból áll. A végeredmény egy több mint 3000 mW teljesítményű lézer, ami szinte minden útjába kerülő tárgyat felgyújt. A készítő nevét szemérmesen elhallgatja, annak ellenére, hogy véleménye szerint a rendkívül erős lézer teljesen legális az Egyesül Államokban, ahonnan feltételezhetően származik.

Fémet még nem vág, de gyújtogatni jó Forrás: YouTube/The DIY Laser Guy


Hazánkban biztosan törvénytelen lenne egy ilyen eszköz birtoklása. A jelenlegi magyar szabályok négy kategóriába sorolják a lézereket. A lézeres mutatók maximum a kettes kategóriába tartozhatnak, teljesítményük 1 mW-ban van maximalizálva. Az egy milliwattnál erősebbek már nagyteljesítményűnek és ennek megfelelően veszélyesnek minősülnek, és ezeket tilos beépíteni kézi eszközökbe. Az erős lézerek csak laborfelszerelésként üzemeltethetik.