Újraéled a magnókazetta

Vágólapra másolva!
Punkzenekarok, divatőrültek és audiofilek tartják életben a szebb napokat látott magnókazettát. Egy kanadai cég az interneten feltöltött zenék kazettára másolását is vállalja.
Vágólapra másolva!

Ma már viccesen életkortesztnek szokták használni a magnókazetta és a ceruza közötti összefüggést, arra utalva, hogy a mágneses adathordozóra már csak az idősebbek emlékeznek. A generációs szakadékra nagyszerűen rámutatott egy 13 éves fiú cikke, akinek egy egyhetes walkman-használat során három napig tartott rájönni, hogy a kazettának két oldala van.

Sokaknak még a szekrény mélyén megvan Forrás: Flickr/dno1967b


A magnókazetta azonban visszatérni látszik, sőt egyesek szerint sosem tűnt el igazán. Néhány kisebb cég jelenleg is foglalkozik szalagra rögzítéssel illetve másolással, kiszolgálva a kicsi, de lelkes közönséget. A különböző másolással foglalkozó cégek arra építik üzletüket, hogy gyorsan és viszonylag olcsón tudnak sokszorosítani, rugalmasságuknak köszönhetően akár néhány óra alatt kielégítve az igényeket.

Újra divatbajöhet Forrás: flickr / Daniel Catt


A kanadai Analogue Media Technologies 1980 óta foglalkozik sokszorsítással, az évek folyamán alkalmazkodva az igényekhez folyamatosan a digitális felé nyitva. Jelenleg azonban meglepő módon a cég bevételeinek egynegyedét a kazetták sokszorosítása adja. A cég tulajdonosai szerint leginkább a költséghatékonyság miatt választják még ma is sokan a kazettát, de a punkzenekarok például éppen a hangzás miatt használják még ma is az analóg technológiát. A kanadaiknak azzal sikerült kitűnnie a hasonszőrű cégek közül, hogy kis tételben is vállalnak sokszorosítást, egyedi csomagolással is. A vásárlók egyedi színek, különböző minőségek közül választhatnak, a hanganyagot pedig akár fel is tölthetik a cég szerverére.

Más cégek csak a nagyfogyasztók kiszolgálásával foglalkoznak, mint az amerikai Rainbo Records, ahol a rögzítéstől a grafikai tervezésen át a gyártásig mindent vállalnak. A mágnesszalag egyes audiofilek között is népszerű, akik szerint igazán jól csak analóg technológiával lehet hangot visszaadni, a kazetta pedig megőrizte sajátos báját.

A látványos divathullám azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a kazetta a bakelitlemezhez hasonlóan túlélhet, de kizárólag erre üzletet építeni hiba lenne a másolók szerint. A mostani nosztalgiahullámnak köszönhetően a walkman lehet a következő népszerű retrókütyü az analóg fényképezőgépek mellett, így lehet nem árt leporolni a régi gyűjteményeket azoknak, akik lépést akarnak tartani a korral.