Ettől a játéktól lesz okosabb a gyerek

Vágólapra másolva!
Pedagógusok és informatikusok készítettek fejlesztő videojátékot 6-8 éves gyerekeknek. A Handorino nevű program a logikai és a nyelvi készségeket is próbára teszi.
Vágólapra másolva!

A Handorino nevű játék a hat-nyolcéves korosztály logikai fejlesztésére szolgál. A Pac-manhez hasonló játékban cseresznyéket kell gyűjteni egy labirintusban, szellemeket kell elfogni, és néha logikai feladatokat is meg kell oldani. A program olyan képességeket fejleszt, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül egyetlen iskolai tantárgyhoz sem.

Az ingyenesen játszható program által kínált fejtörők nem nehezek: péládul testeket kell forma vagy szín szerint rendezni, tárgyakat kell nagyság szerint sorbaállítani, de olyan is van, hogy egy tárgycsoportból kell kiválasztani a kakukktojást. A feladványokat úgy állították össze,hogy a matematikai és geometriai ismereteket, logikai gondolkodást és a nyelvtudást is próbára tegye.

A Pac-manhez hasonlít a Handorino Forrás: [origo]



A Handorinóra lehet regisztrálni is, ezután a program elmenti a játékos által elért pontszámot. A toplista pedig versengésre sarkallja a gyerekeket. A regisztráció után a fejtörők is testreszebhatóvá válnak. A gyermek több olyan feladatot kaphat, amiben jó, vagy épp olyat, amiben kevéssé teljesített jól. A pedagógusok úgy tervezték meg a programot, hogy az önmagában motiválja a gyerekeket a további feladatok megoldására.



A Handorino ingyenesen használható, csupán a Unity nevű grafikai motort kell telepíteni hozzá. A játék a Szegedi Tudományegyetem oktatási szakembereinek tervei alapján készült, az adott korosztályra van szabva. Az animációt az ELTE informatikusai tervezték meg, az EIT ICT Labs nevű fejlesztési központ segítségével. A fejlesztők a szülők, a pedagógusok és a gyerekek visszajelzéseire várnak.

A szoftverből létezik akadálymentesített verzió is. Támogatja az ingyenesen letölthető MouSense nevű fejegeret, valamit képes kezelni egy webkamerát is. A kamera képéből a szoftver tud arra következtetni, hogy a gyereknek mekkora kihívást okozott a játék.