Szemmel tartja a járókelőket a térkép

Vágólapra másolva!
A Harry Potter regényekből és filmből ismert Tekergők Térképét készítették el az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen. A rendszer a térfigyelő kamerák képei alapján képes azonosítani az embereket, követni a mozgásukat, és még akkor is tud következtetni a helyzetükre, amikor egy kamera sem látja őket.
Vágólapra másolva!

A térkép nem csak egy vicces, az irodalomból ismert találmány megvalósítása. A rendszer alkalmas arra, hogy bonyolult, nem teljesen bekamerázott térben - például egy irodaházban - kövesse az emberek mozgását. Ez megkönnyítené a biztonsági személyzet vagy akár egy szanatórium esetében az ápolók dolgát is. A szoftver nem csak arcfelismeréssel dolgozik, hanem a személyek ruhájának a színét is megjegyzi. Ha egy barna nadrágos, kék inget viselő személyt egyszer felismert a rendszer, akkor a további kamerák képén is azonosítani is fogja.



A térképet eddig nyílt, kültéri terepen és egy szanatóriumban tesztelték. Az utóbbi helyszínen 13 embert követett hat percen keresztül a program. A szoftver egyméteres pontossággal meg tudta mondani az emberek pozícióját. A program jóval pontosabbnak bizonyult a többi tesztelés alatt álló hasonló programnál: ötödannyi hibás találatod adott, mint a következő legjobb szoftver. Shoou-I Yu, a csoport vezetője azt mondta a The New Scientist magazinnak, hogy az ő megoldásuk az első a világon, amely valóban képes egyéneket azonosítani több kamerával megfigyelt, komplex terekben.

Nem kell mindent látnia a térképnek ahhoz, hogy működjön Forrás: CMU



A kutatócsoport ebben a hónapban fogja bemutatni a Tekergők Téképét egy portandi számítógépes látással foglalkozó konferencián. A bemutató után várhatóan a rendszer forráskódját is nyilvánosságra hozzák az egyetem honlapján.

A Carnegie Mellon diákjainak kutatása kis léptékben megoldott egy olyan problémát, amely az ipart is foglalkoztatja. Az irodaháza, repülőterek és egyéb forgalmas, több ezer embert átengedő csomópontok megfigyelése csak olyan szoftverrel lehetséges, amely tudja követni az egyes embereket, nem csak az áramló tömeget látja.