Kiberfegyvereket fejlesztenek Obamának

Vágólapra másolva!
Csak az elnök rendelhet el kibercsapást Amerikában, kivéve, ha rendkívüli körülmények lépnek életbe. Az arzenált már fejlesztik.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök adta parancsba a nemzetbiztonsági szervek vezetőinek, hogy fejlesztessenek ki olyan romboló kibernetikai képességet, amelyet a világ bármely pontján be lehet vetni - jelentette szombaton a The Washington Post egy tikos dokumentumra hivatkozva.

A tavaly októberben a biztonsági és hírszerző szervek tisztségviselői számára kiadott, 20-as számú elnöki politikai rendelet egyúttal egy sor olyan rendelkezést is tartalmaz, amely azt hivatott biztosítani, hogy a informatikai eszközökkel végrehajtott támadások törvényesek legyenek, és hogy minél kisebb legyen az Egyesült Államok számára okozott kár. A dokumentumból kiderül, hogy a kormány szerint mindennapossá váltak a kibertámadások, és küszöbön áll a kiberháború.

Feszültséget okozhat a tárgyalásokban

"Az Egyesült Államok kormányának azonosítania kell a nemzetbiztonsági szempontból fontos potenciális célpontokat, amelyek esetében egy kibertámadás a hatékonyság és a kockázat kedvező egyensúlyát kínálhatja az erő egyéb nemzeti eszközeinek alkalmazásával szemben" - áll a rendeletben.

Az irat lényeges tartalmi elemeit ismertető amerikai napilap szerint azok kiszivárogtatás bonyodalmakat okozhat Obama és Hszi Csin-ping kínai elnök kaliforniai csúcstalálkozójának második napján. Ezen az amerikai elnök kiemelt ügyként kezeli a kínai informatikai kémkedés és az üzleti adatlopás kérdését. Szakértők szerint az Egyesült Államok és Kína között már most is küzdelem folyik a kibernetikai térben.

A The Washington Post tavaly számolt be először az elnöki rendeletről, de akkor még csak egy, a nyilvánosság számára készült ismertető alapján. A Fehér Ház akkor azt közölte, hogy az utasítás az eddigi legszélesebb körű kísérlet a támadó és a védekező jellegű kibernetikai műveletek közötti választóvonal meghatározására. A lap mostanra a 18 oldalas dokumentum egészének a birtokába jutott.

Folytatják a megkezdett munkát

Caitlin Hayden, az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a kiszivárogtatott rendelettel kapcsolatban rámutatott, hogy az egy hasonló, 2004-ben kiadott utasítás korszerűsítése. A közleménye szerint a dokumentum része annak a kormányzati törekvésnek, hogy kibernetikai biztonságot a csúcsprioritások közé sorolják. A lap szerint a dokumentum egyebek között arról is rendelkezik, hogy a hírszerzési, kémelhárítási és bűnüldözési feladatokat internetes személyiségek felhasználásával valósítsák meg. A rendelet elismeri, hogy a kibernetikai támadások járulékos veszteségekkel is járhatnak, és nemcsak a célpontjukban okozhatnak kárt.

A rendelet értelmében az Egyesült Államok területén egyedül az elnök rendelhet el kibernetikai műveletet, hacsak az nem minősül "rendkívüli kibernetikai akciónak".