Máris spórolhatnak az új Xboxra

Xbox one, 360
Vágólapra másolva!
Nyolc év után az idén karácsonyra új játékkonzolok érkeznek: az Xbox One kiváltja a tévé-távirányítót, a PlayStation 4 kedvezőbb árával hódíthat. Mindkét új gépre gyönyörű játékok fognak megjelenni, de magyar pénztárcához mérve drágák lesznek.
Vágólapra másolva!

Bár a két legnagyobb konzolgyártó már korábban bemutatta videojátékait, a PlayStation 4-ről és az Xbox One-ról csak a most zajló E3 játékipari kiállításon fedtek fel olyan fontos részleteket, mint például a vételár.

Most a PlayStation lesz olcsóbb

Míg nyolc évvel ezelőtt a Microsoft gépe volt olcsóbb, ezúttal a Sony próbálja a kedvezőbb árral magához csábítani a vásárlókat. A cégek bejelentése szerint a PlayStation 400 euróba, vagyis nagyjából 120 ezer forintba kerül majd, míg az Xbox One-ért 500 eurót, mintegy 150 ezer forintot kérnek el.

A Playstation 4 nem a formájával fog kitűnni Forrás: PlayStation

A két konzol paraméterei hasonlóak, az árkülönbség abból adódik, hogy az Xbox One-t csak a legújabb Kinect mozgásérzékelő szenzorral együtt lehet majd megvenni, míg a PS4-ből létezik ehhez hasonló irányítót nem tartalmazó alapcsomag is.

A PlayStation és az Xbox jelenlegi generációját már ötvenezer forint körüli összegért haza lehet vinni, ehhez képest a jócskán százezer forint feletti ár a potenciális vásárlókat elriasztja Magyarországon, még akkor is, ha az eszközök egyben médialejátszók is. Pedig nemrég kiszámoltuk, hogy egy hasonló grafikai színvonalú játékok futtatására alkalmas PC-t ennél jóval drágábban, közel háromszázezer forintból sikerült kihozni.

Miért jobb az új konzol?

Leginkább azért, mert az ezekre megjelenő játékok szebbek, látványosabbak lesznek, hiszen jóval izmosabb processzor és grafikus gyorsító található bennük, mint az elődökben. Az Xbox 360 és a PS3 ugyan használható volt full-HD tévéken, de a látványban ilyenkor már sokszor kellett kompromisszumot kötniük a fejlesztőknek.

Az E3-on bemutatott játékok első ránézésre nem sokban különböznek elődeiktől, bár valamelyest részletesebb a szereplők és a tereptárgyak kidolgozása is. Ha nagyfelbontásban, hosszabban nézzük őket, kiderül, hogy a korábbi játékoknál sokkal több ellenfél, jármű vagy egyéb, mesterséges intelligencia által vezérelt objektum mozog a játéktérben. Nem elhanyagolható az sem, hogy a gyorsabb hardverek révén az új konzolok másodpercenként több képkockát küldenek majd a képernyőre, így a mozgás vagy a sebesség élménye sokkal élethűbb lesz. Eddig ehhez hasonló folyamatosságra csak a nagyon erős PC-k voltak képesek - tulajdonképpen az új generációs videojátékok is azok, hiszen az alapjaik azonosak egy asztali számítógépével.

Az Xbox One formaterve sem korszakalkotó Forrás: Xbox One

Melyik a jobb gép?

A két csúcskonzol valójában csak apróságokban különbözik, de ez alapján is ki tudjuk mondani, hogy a Sony készüléke szól a komoly játékosoknak. Videokártyájában másfélszer több számítást végző mag található, mint az Xbox One-éban, így elvben látványosabb játékok írását teszi lehetővé.

Az E3 szakkiállításon azonban nem a technológiai felsőbbrendűségét akarta bizonyítani a Sony. Megelégedett azzal, hogy reagáljon a Microsoft által elkövetett hibákra: elmondták, hogy a PS4-en a Blu-rayen megjelenő játékokat szabadon cserélgethetik a játékosok egymás között, ráadásul a merevlemezt otthon csavarhúzóval nagyobbra lehet cserélni. Az árképzésben ugyan van némi csalás, hiszen a PS4-hez nem jár kamerás kontroller, ezért lehet száz dollárral olcsóbb az Xboxnál. A magyar játékosok jellemzően az olcsóbb, alapfelszereltségű játékgépeket veszik meg, így itthon siker lehet a PS4.

Az Xbox One esetében nincs mód hasonló bővítésre, ráadásul ezt a gépet kizárólag a Kinect kamerával együtt lehet megvenni, és a működéshez is szükség lesz a bekapcsolt mozgásérzékelőre, ami az előzetes vélemények alapján szükségtelen macerának tűnik.

A lemezen megvásárolt, eredeti játékok csereberéje is korlátok köré szorul: egy játékot csak internetes felületen legalább harminc nappal korábban felvett ismerősnek lehet majd kölcsönadni, aki legfeljebb harminc napig futtathatja. A megoldás révén nem lehet elajándékozni a használt játékokat egy másik gép tulajdonosának, ha ezt a játék kiadója nem akarja támogatni, bár a cégek dönthetnek úgy is, hogy nem korlátozzák programjaik újrafelhasználását. Ugyanakkor az Xbox One-ra minden játék azonnal megjelenik majd letölthető változatban is, és ezeket is kölcsön lehet majd adni az ismerősöknek, vagy a barátok Xboxára a saját fiókkal belépve a már megvett, saját játékokat el lehet érni. Nem lesz mód viszont arra, hogy az Xbox One-t a gyerekszobában, internet nélkül használják, a konzolnak ugyanis 24 óránként online be kell jelentkeznie a Microsoft szerverére.

Pénzbe kerül a barátkozás

A többjátékos mód mindkét új konzol esetében havidíj fizetése esetében érhető el. Az Xbox-felhasználóknak eddig is meg kellett venniük az Xbox Live Gold nevű szolgáltatást, ami egy évre körülbelül tízezer forintba került. Az Xbox One megjelenése után az előfizetés megoszthatóvá válik, így egy család tagjainak elég lesz egy Live Gold előfizetést venniük, hogy mindnyájan játszhassanak a barátaikkal.

A PlayStation-konzolokon a legújabb generációig ingyenes volt a többjátékos mód. A karácsonyra megjelenő PlayStation 4-hez viszont már elő kell fizetni az évi körülbelül 15 ezer forintba kerülő PlayStation Plus nevű szolgáltatásra. A csomag a többjátékos meccsek mellett a Gaikai technológiáján alapuló, streamelve elérhető játékkönyvtárat is tartalmazza.

Nyolc évre szóló választás

Szávuly Krisztián, a Gaming Hungary egyesület korábbi elnöke az idén megjelenő konzoloknak is legalább 8 éves életciklust jósol. Ezek a modellek már jóval bonyolultabb játékmotorokat tudnak futtatni elődeiknél, amelyekre még hét-nyolc év után is készülnek látványos játékok, például az idén ősszel még ezekre is megjelenik a világ egyik legnépszerűbb játéka, a GTA gengszterszimulátor ötödik része.

Szávuly szerint az Xbox 360 és a PS3 még legalább két-három évig nem hal ki, a Microsoft még a nyáron piacra dob régi modelljéből egy átszabott külsejű modellt. Mivel ezekből a konzolokból a gyártók 70-80 millió darabot adtak el az évek alatt, továbbra is megéri rájuk fejleszteni, hiszen egy jól sikerült játékot ezekre egyelőre jóval többen vesznek meg majd, mint a jóval kevesebb ember birtokában lévő új generációs modellekre. Idővel, ahogy az Xbox One és a PS4 egyre több háztartásba bekerül, a játékkészítők átpártolnak majd rájuk, mivel az előző generációra való fejlesztés jelentős erőforrásokat igényel, hiszen a korábbi és későbbi gépek felépítése teljesen különböző.

A következő generációs gépekre írt videojátékok már a tévésorozatokkal is versenyre kelnek: bár egy játékprogram elég drága, a fejlesztések a minél hosszabb játékidő irányába mozdulnak el. Várhatóan egyre jobban teret hódítanak a különböző könnyített módok a programokban, így a játékokban nem csak a gamerek, hanem a csekély gyakorlattal rendelkező átlagemberek is örömüket lelhetik majd.

Xbox One

Mennyibe kerül majd? 500 euró, 150 ezer forint (az elődje 50-80 ezer forintba kerül)
Mikor érkezik? 2013. november
Hardver: 8 magos AMD Jaguar CPU, AMD Radeon GPU 12 számítási egységgel, 8 GB memória
Meghajtók: 500 GB merevlemez, Blu-ray-meghajtó
Extrák: továbbfejlesztett Kinect mozgásérzékelő az alapcsomagban, második képernyőnek használható táblagép

PlayStation 4
Mennyibe kerül majd? 399 euró, 120 ezer forint (az elődje 50-80 ezer forintba kerül)
Mikor érkezik? 2013 karácsonya
Hardver: 8 magos AMD Jaguar CPU, AMD Radeon videokártya 18 számítási egységgel, 8 GB memória, speciális hang- és képfeldolgozó chip
Meghajtók: 500 GB merevlemez, Blu-ray-meghajtó
Extrák: továbbfejlesztett, érintőpaneles kontroller - a kamerás kiegészítőt külön kell megvenni -, második képernyőnek használható tablet vagy okostelefon