Megzavarja a madarakat a csengőhang

Kecskefejő madár
Vágólapra másolva!
Komoly károkat okozhatnak azok a turisták, akik okostelefonjaikat használják a madarak előcsalogatására.
Vágólapra másolva!

Komoly károkat okozhatnak a állományban a különböző madárhangokra építő telefonos alkalmazások és csengőhangok. Az angliai Brownsea sziget természetvédelmi körzetének munkatársai arra panaszkodnak, hogy az önjelölt ornitológusok telefonjaikkal megzavarják a madarak normális viselkedését.

A szigetre frissen visszatelepült kecskefejő népszerű a látogatók között Forrás: Flickr/Gisela Gerson Lohman-Braun


A tájvédelmi körzetet vezető Chris Thain szerint a turisták arra használják telefonjaikat, hogy hívóhangokat lejátszva előcsalogassák rejtekhelyükrő a védett madarakat, így fényképezve le azokat. Abba azonban nem gondolnak bele, hogy ezzel megszakítják az állatok tevékenységét, amelyek területüket elhagyva, fiókáikat magukra hagyva jönnek elő megválaszolni a hívást.

Az Android és az iOS alkalmazásboltokban is száznál több madárhangokat bemutató alkalmazást tölthetnek le a felhasználók, amelyeket akár az állatok csalogatására, megtévesztésére is használhatnak. Dr Hilary Wilson, a Chirp! alkalmazást készítő cég egyik munkatársa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, terméküket oktatási célra készítették, a madarak előcsalogatása nem szerepelt terveik között. A jövőben ezért igyekeznek az alkalmazás leírásában felhívni a letöltők figyelmét a nem rendeltetésszerű felhasználás veszélyeire.

A Brownsea szigeti tájvédelmi körzet területén ma már táblákkal figyelmeztetik a látogatókat az okostelefonok használatának veszélyeire. A helyi törvények értelmében a madarak életének megzavarása szabálysértésnek minősül, ám a körzet vezetője szerint a legtöbben önként lemondanak az alkalmazásokról, amint megtudják, milyen káros következményei vannak, és nem a bírságtól való félelmükben teszik ezt.