Bárki küldhet üzenetet az űrbe

Jamesburg Earth Station teleszkóp átadás 1969
Vágólapra másolva!
Egy amerikai vállalkozás bárki üzenetét eljuttatja az űrbe, ehhez mindössze internetre és némi pénzre van szükség.
Vágólapra másolva!

A Lone Signal nevű vállalkozás tulajdonosai azt ígérik ügyfeleiknek, hogy bármilyen üzenetüket eljuttatják a legközelebbi olyan naprendszerbe, ahol megvannak az élet kialakulásának feltételei. A vállalkozás egy régi, 1968-ban épített rádióantennát béreltek ki harminc évre, amelynek szerződéést siker esetén meghosszabbítják. Az cég folyamatosan sugároz majd üzeneteket az űrbe, köztük ismételve egy olyan üdvözlő üzenetet, amelyet egy csillagász készített és amely bináris formában magyarázza el a Föld helyzetét az univerzumban, leírja a periódusos rendszert valamint a hidrogénmolekula felépítését.

1969-ben avatták a küldéshez használt Jamesburg Earth Stationt Forrás: Monterey County Herald Archives


A cég a legközelebbi, Gliese 526 nevű csillagrendszert vette célba, amely 17,6 fényévre van saját naprendszerünktől. Annak ellenére, hogy a vörös törpe körül egyelőre nem találtak bolygókat a rendszer felkerült a lakható övezetek listájára, mivel környezetében előfordulhatnak az élet kialakulásának feltételeit biztosító exobolygók. Az ügyfelek az üdvözlőüzenet mellé illeszthetik be sajátjukat, szöveges formában vagy fényképként, ezek maximális hosszáról vagy méretéről nem esik szó a cég honlapján.

A Lone Signal ügyfelei egy szöveges üzenetet ingyen küldhetnek, a továbbiakért már fizetni kell, kilencvenkilenc centért lehet négy kreditet vásárolni, a szöveges üzenetek küldése egy, a képek küldése két kreditbe kerül majd június 18-tól. A Lone Signal vezetői szerint az üzenetek olyan módon lesznek kódolva, hogy azt egy intelligens faj meg tudja fejteni. A vállalkozók bíznak abban, hogy az általuk becélzott, vagy a jövőben becélzandó lakható övezetekben találnak majd olyan életformákat, amelyek az emberiséghez hasonlóan “hallgatóznak”.


Üzenet a Földről


Az emberiség jó ideje igyekszik hírt adni magáról, ez azonban évtizedekkel ezelőtt még csak az űrkutatók kiváltsága volt. Az egyik első jelet 39 éve sugározták, amely nevét az elküldéséhez használt rádióteleszkópról kapta, így lett Arecibói üzenetet. A bináris formában kódolt üzenet az emberiségről és a naprendszerről tartalmaz alapvető információkat. A rádiójelek mellett kézzelfogható módon is üzentünk már, az 1972-ben felbocsátott Pioneer 10 űrszondára (és később a Pioneer 11-re) egy táblát erősítettek, amely a Föld és a nap helyzetét, embereket és egy hidrogénmolekulát ábrázol. Néhány évvel később a Voyager 1 és 2 űrszondák már egy aranyozott lemezen vitték magukkal a Föld hangjait, a naprendszert elhagyó szondák azonban legközelebb negyvenezer év múlva érhetnek bolgyók közelébe.


Üzenjünk mi is


Nem a Lone Signal az egyetlen vállalkozás, amelyik privát üzenetek eljuttatásával foglalkozik, rajtuk kívül számos cég vállalja, hogy kisebb összegért az űrbe küldi bármilyen üzenetünket. A magánemberek mellett a tőkeerős nagyvállalatok is szívesen üzennek, a Pepsi saját Doritos márkájú tortilláinak félperces reklámját sugározta az űrbe hat órán keresztül 2008-ban. Az idegeneknek célzott reklám mellett bármilyen földönkívüli intelligencia képet alkothat magának az emberiségről a rádió és televízióadásokat befogva, igaz ezek jelei jóval gyengébbek, mint az erre készült rádióteleszkóppal küldött üzenetek.