Már az idén is olcsóbb a külföldi telefonálás

Roamnig-tarifák, adatforgalom, telefonálás és netezés külföldön, Mallorca
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy jövőre legalább az EU-n belül eltörlik a roamingdíjakat, de az idén még jóval drágábbak a tarifák az itthoniaknál. Utánanéztünk, mennyiért tud hazatelefonálni vagy chatelni a tengerpartról idén nyáron.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonos roamingról a legtöbb embernek a borsos számla jut eszébe, hiszen a külföldi ügyfeleket a világ minden mobilszolgáltatója jelentős felárért szolgálja ki. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy 2014-ben az összes EU-tagállamban egységessé válik a telekommunikációs piac, így Európa nagy részén ugyanannyiért lehet majd telefonálni, mint itthon.

Európán belülről már most is olcsóbb hazaszólni

Az EU három éve már maximálta a mobiltarifákat huszonhét tagországában, a kezdeményezéshez Izland, Liechtenstein és Norvégia is csatlakozott. Az EU-s szabályozás értelmében minden év júliusától olcsóbb roamingot kell kínálniuk az európai szolgáltatóknak. 2013 júliusától komoly változást jelent, hogy Horvátország is az unió tagjává válik, ezért rá nézve is kötelezőek lesznek a kedvezőbb nettó tarifák, amelyeket euróban, egy külön meghatározott módon megállapított árfolyamon határoznak meg. Az így kikalkulált tarifáknál olcsóbb árakat a saját döntésük alapján kínálhatnak a mobilcégek.

Míg mostanáig az európai országokból való hazatelefonálásért 118,6 forintos percdíjat is elkérhettek a mobilcégek, július 1-jétől ez 91,4 forintra csökken a Telekom és a Vodafone által publikált árlisták szerint, a Telenor minimálisan magasabb árakkal dolgozik. A hívások külföldön való fogadása a tavalyi 37,2 forintról júliustól 26,6 forintra mérséklődik. Alapdíjas SMS-ek fogadásáért EU-n belül nem kérhetnek pénzt a cégek, ezek elküldésének ára az eddigi 37,2 forintról 30,4 forintra csökken.

Jóval olcsóbb, de még mindig drága a mobilnet

A mobilinternet használatáért elkérhető tarifákat is maximálja az EU: míg tavaly egy megabájt adat fogadásáért és küldéséért akár 257,9 forintot is elkérhettek a cégek, júliustól a tarifa legfeljebb 171,5 forint lehet. Chateléshez vagy csatolmány nélküli e-mailekhez egy megabájt elég sok üzenet cseréjére elég, bár a levelek ellenőrzése is generál némi forgalmat.

Egy tipikus hírportál képeket is tartalmazó címlapja és aloldalai még a mobilokra optimalizált felületeken is generálhat akár egy-másfél megabájt forgalmat, ezért ha valaki nem figyel oda, külföldön elég tetemes mobilszámlát hozhat össze hétköznapi böngészéssel (tizennyolc-húszezer forint körüli forgalom elérésekor a magyar felhasználók figyelmeztető üzenetben is részesülnek, ezt követően pedig az operátorok le is tiltják a nethozzáférésüket - ha ezt nem szeretnék, külön kell kérniük az ügyfélszolgálaton).

Mallorcáról sem olcsó hazacsörögni Forrás: AFP/Joerg Carstensen

Európán kívül elképesztő árakra számíthatunk

Az otthoniakkal való kapcsolattartás az unión kívüli országokban ennél is költségesebb: Tunéziából például a Telekom havidíjas előfizetői közel négyszáz forintos, a Vodafone-nál hatszáz forintos, a Telenornál pedig 325 forintos percdíjjal tudják hívni Magyarországot.

Az unión kívül eső országokba utazás előtt mindenképp érdemes a szolgáltatók honlapjain tájékozódni a partnerhálózatokról és azok tarifáiról, ezek között ugyanis jelentős eltérések lehetnek, bár érkezéskor általában SMS-ben elküldik a legjobb árakat kínáló hálózatokat. Érdemes manuálisan csatlakozni ezekre az itthoni telefonról, így a készülék akkor sem fog másik hálózatra váltani, ha annak esetleg erősebb a térereje.

Speciális csomaggal lehet spórolni

Takarékoskodni leginkább a szolgáltatók kínálatában elérhető, többnyire a legnépszerűbb úti célokat lefedő akciós roamingcsomagokkal lehet. A Telekom korábbi közleménye szerint a hónap végén fogja bejelenteni júliustól érvényes Travel & Surf márkajelzésű roamingcsomagjának új darabját.

A Telenornál TravelSure néven érhető el speciális roamingcsomag ezekben az országokban. A 3 és 10 napra szóló változatban rendelhető csomag tíz és harminc perc beszélgetést tartalmaz 890 és 2490 forintos díjért, bár ezt egy hívásszakaszdíj nevű extra költség is terheli, amelyet tízperces blokkokban kiszámlázott 304 forintot jelent. A cégnél TravelSure Net néven roaming mobilnetet is lehet rendelni 15 és 200 megabájtos kerettel, három- és tíznapos érvényességgel 1000 és 7000 forintért.

A Vodafone-nál Európa Napijegy szolgáltatás alatt érhetők el kedvezőbb roamingtarifák, az EU tagországai mellett Horvátországban, Svájcban és Törökországban. Napi 990 forint ellenében hazai díjakkal tudnak telefonálni és SMS-ezni az ügyfelek, a hívások fogadásáért pedig nem kell fizetni. A csomag napi ötven megabájtos internetet is tartalmaz.

Nagyfelhasználóknak marad a mobilnetkölcsönző

Aki nem elégszik meg az e-mailezés vagy chatelés lehetőségével, és külföldön is teljes értékű mobilinternetet akar használni, annak érdemes egy helyi szolgáltatónál előfizetést váltania, persze ehhez hálózatfüggetlen készülékre van szükség: a szolgáltatóknál részletre vett mobilokban a külföldi SIM-kártyák általában nem működnek.

A No Roaming nevű társaság ilyen külföldi előfizetések bérbeadásával foglalkozik, de SIM-kártyáival beszélgetést nem lehet bonyolítani, hiszen a külföldi számról az is drága lenne. A társaságnál 1 gigabájt horvátországi mobilnetért tíz napra hatezer forintot kérnek el, a korlátlan csomag kilencezer forintba kerül. USB-s modemet ennyi időre háromezer forintért, miniatűr wifihálózatot nyújtó modemet pedig ötezer forintért lehet bérelni. A kölcsönözhető előfizetésekkel lefedett országok listája elég szűk, bár a cég 18 ezer forintért egy többországos csomagot is kínál, amely többek közt a Görögországba, Ciprusra, Olaszországba, Spanyolországba vagy Portugáliába utazókat is ki tudja szolgálni.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.