Elkészült a homokszem méretű akkumulátor

nyomtatott, akku, printed, battery
Vágólapra másolva!
A hagyományos elemekével azonos idő alatt lemerülő mikrotelepet 3D-nyomtatóval állítják elő.
Vágólapra másolva!

A 3D-nyomtatóval előállítható mikroelem olyan parányi eszközök áramellátásáról gondoskodhat, amelyek orvosi, kommunikációs és sokféle más terület laboratóriumi asztalain hevertek, mivel nem volt a működésükhöz szükséges, elég kicsi telep - közölte a Harvard és az Illinoisi Egyetem közös kutatócsoportja.

A nyomtatott akkumulátor mikroszkóppal felnagyított képe Forrás: Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering at Harvard

"Megmutattuk, hogy képesek vagyunk akkumulátort készíteni 3D-nyomtatással, ráadásul a legszigorúbb előírásoknak megfelelő módon" - mondta Jennifer Lewis, a kutatás vezetője. A mikroelem nyomtatásához először különleges tintákat kellett tervezni. Az irodai nyomtatók patronjával ellentétben, mely cseppekben bocsátja ki a folyadékot és eláztatja a papírt, a 3D-nyomtatáshoz két követelménynek kellett megfelelniük: finom szelepen át bocsássa ki őket a nyomtató, és azonnal a végleges formájában szilárduljanak meg.

A tintáknak ezen kívül aktív elektrokémiai anyagból kellett készülniük, hogy a belőlük nyomtatott anódok és katódok valóban működjenek. Külön készült egyfajta lítiumvegyületből tinta az anód, egy másik fajtából a katód számára. A nyomtató a kétféle tintát két aranyfésű fogazatára bocsátotta, melyen át az anódok és katódok szálai szoros kazallá fonódtak össze. Ezt egy parányi tartóba helyezték, megtöltötték elektrolit oldattal, és kész volt az elem.

Kicsi mérete ellenére elektromos teljesítménye, feltöltési és lemerülési ideje és élettartama a boltban megvásárolható elemekéhez hasonlítható.