Vágólapra másolva!
Kim Dotcom szerint az internet történetének legnagyobb adatmészárlása történt csütörtökön: a tavaly bezárt Megaupload fájlmegosztó hálózat felhasználóinak sok petabájt adatát törölte egy tárhelyszolgáltató.
Vágólapra másolva!

Az internetes kalózok által előszeretettel használt, az amerikai hatóságok által bezárt Megaupload alapítója szerdán a Twitteren írt bejegyzésében felháborodottan számolt be az általa "az internet történetének legnagyobb adatmészárlásaként" hivatkozott eseményről. Kim Dotcomot az mérgesítette fel, hogy a már bezárt fájlmegosztó szolgáltatására, a Megauploadra feltöltött adatok több petabájtra, tehát több ezer terabájtra rúgó archívumát a holland LeaseWeb nevű tárhelyszolgáltató semmisítette meg.

630 darab szerver tartalma ment a levesbe

A Reuters hírügynökség szerint a Leasewebtől a már bezárt Megauploadot működtető cég 630 darab szervert bérelt, amely azonban a teljes fájlmegosztó szolgáltatásra feltöltött adatoknak egy része kapott helyet. Dotcomék csak az USA-ban több mint 1100 szerver kapacitását bérelték ki további cégektől.

Kim Dotcom szerint ügyvédei több alkalommal is arra kérték a társaságot, hogy perének lezárultáig ne törölje az adatokat. Dotcom a Twitteren azt írja, hogy a cég semmilyen előzetes figyelmeztetést nem küldött vállalkozásának az adatok várható megsemmisítéséről, amelyek nyomán állítása szerint könnyekben tört ki.

A hostingcég szerint szóltak

Ezzel szemben a LeaseWeb hivatalos közleményében azt állítja, hogy több mint egy éven át külön kérés nélkül, ingyen megőrizték a Megaupload által korábban kibérelt 630 darab szerveren lévő adatokat. További hatvan kiszolgálót az amerikai hatóságok foglaltak le, és szállítottak az Egyesült Államokba a több mint hatvanezer kiszolgálót menedzselő vállalattól.

Mostanra azonban szükségessé vált a kiszolgálók újrafelhasználása, melyek tartalmát azért törölték, mert senki nem érdeklődött az adatok sorsával kapcsolatban. A cég szerint a törlésről értesítették a Megauploadot is. A hostingcég blogján sok sikert kívánt Kim Dotcom új, Mega névre keresztelt szolgáltatásának, amelyet már nem saját rendszerük szolgál ki. A Reuters úgy tudja, hogy a két amerikai szolgáltató, a Carpathia Hosting és a Cogent Communications szerverein lévő felhasználói adatok még épségben vannak, Dotcom reményei szerint ezeket az adatokat nem fogják törölni.

Kim Dotcom jelenleg Új-zélandon bizonyos megszorításokkal, de szabadlábon védekezve várja ügyének alakulását: vagyonának egy részét visszakaphatta, miután kiderült, hogy a helyi hatóságok jogszerűtlen módon hajtották végre a razziát a milliárdos férfi birtokán 2012. januárjában. Egyelőre nem döntöttek Dotcom Egyesült Államoknak való kiadatásáróé sem, amelynek következő meghallgatása akár jövő tavaszig is elhúzódhat.