Előrejelzi a sérülést az okoszokni

Heapsylon, Sensoria Fitness, érzékelő
Vágólapra másolva!
Anyagába szőtt szenzorokat tartalmaz, és egy bokán viselhető adóvevővel kommunikál a mobillal az első okoszokni. A high-tech ruhadarab a sérüléseket jelzi előre.
Vágólapra másolva!

A főként futóknak szánt Sensoria zokni egy amerikai startup cég, a Heapsylon fejlesztése, amelyet a Microsoft Xboxszal, illetve egészségügyi termékekkel foglalkozó részlegének korábbi munkatársai alapítottak. A zokni anyagába a talpra nehezedő nyomást mérő szenzorokat szőttek, ennek adatait egy bokán viselhető apró jeladó továbbítja a futónál lévő okostelefonra Bluetoothon keresztül.

A telefonon futó szoftver elemzi ki a nyomásadatokat, az ebbe beépített technológia ugyanis képes megállapítani, ha nem megfelelő technikával fut valaki. Ilyen esetben az esetleges sérülésveszélyre azonnal figyelmeztet az okostelefonon az okoszokni. A ruhadarab egyik fejlesztője például a pronáló futásról próbál leszokni a zokni segítségével: az így futók bokája túlságosan laza, így amikor a talp talajt ér, a boka túlságosan befelé billen, ami sérüléseket okozhat.

Az okoszokni és a bokán viselhető jeladója Forrás: Vimeo / Heapsylon

A mosható kivitelben készülő okoszokni arra is alkalmas, hogy jelezze, ha viselője elveszíteni készül az egyensúlyát, de cukorbetegeknek is tud segíteni azzal, hogy rögtön jelzi, ha a lábon fekélyek kezdenek kialakulni. Ezen a linken videón is megnézheti az okoszokni használatának lehetőségeit. A termékből egyelőre csak prototípusok léteznek, nem tudni, mikor lehet majd a boltban megvenni.