Ismét adattörlésre szólították fel a Google-t

Vágólapra másolva!
A korábbi utasítások ellenére nem törölt minden Nagy-Britannában illegálisan gyűjtött adatot a Google.
Vágólapra másolva!

Harmincöt nap áll a Google rendelkezésére ahhoz, hogy letörölje a Nagy-Britannia területén begyűjtött wifi adatokat. A cég tevékenysége 2010-ben okozott botrányt, miután kiderült az utcákat a térképszolgáltatás számára fotózó autók jártukban a környékbeli vezetéknélküli hálózatokról is gyűjtöttek adatokat. A hozzáférési pontok neve és helye mellett a jelszóval nem védett hálózatok adatforgalmát is megfigyelték, és az adatokat tárolták.

Nem csak fényképeket készítettek Fotó: Tuba Zoltán - Origo


A Google sokáig azzal védekezett, hogy az adatgyűjtés véletlenül történt, egy kísérleti kód segítségével, aminek nem lett volna szabad az autókban használt szoftverek közé kerülnie. Az ügyet vizsgáló Amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) azonban úgy találta, az adatgyűjtés nem véletlen volt és arról nem csupán egy programozó tudott. A cég végül peren kívül megegyezett az Egyesült Államok tagállamaival, 1,6 milliárd forintnak megfelelő összegű kártérítést fizetve és vállalva az adatok megsemmisítését, munkatársainak oktatását és azt, hogy a személyes adatokkal gondosabban bánik a jövőben.

Európában a szigorúbb adatvédelmi szabályok ellenére viszonylag alacsony büntetésekkel megúszta az ügyet a Google, az Egyesült Királyságban mindössze 5,5 millió forintnak megfelelő összeget, az adatvédelemre híresen érzékeny németeknél pedig 43 millió forintnak megfelelő összegű büntetést kellett fizetnie, illetve vállalnia az adatok megsemmisítését. Az FCC vizsgálat után több ország is jelezte, újraindíthatja az eljárásokat, mivel a Google képviselői félrevezették a helyi hatóságokat. A britek a megismételt vizsgálatokn közben arra jutottak, hogy a keresőcég nem teljesítette a korábban vállaltakat és nem törölt minden brit adatot.

Csak a sofőr jó fej Fotó: Tuba Zoltán - Origo


A Google sajtónyilatkozata szerint az adatokat tartalmazó merevlemezek véletlenül maradtak hátra, nem állt szándékukban megtartani, illetve felhasználni azokat. A brit adatvédelmi biztos csupán az adatok mielőbbi, de legkésőbb 35 napon belüli megsemmisítésére utasította a céget, büntetést nem szabott ki a szabálytalanságért. A Google képviselő úgy nyilatkoztak a BBC-nek, hogy azonnal megkezdik a kérdéses adatok megsemmisítését, illetve szigorítani fognak az adatkezeléssel kapcsolatos eljárásokon. A cég autói jelenleg is járják Európát, Magyarországon is fényképeznek, a szigorú európai szabályokkal szemben azonban hazánkban az adatvédelmi biztos megelégedett azzal, ha a cég közli, hogy melyik városokat fotózzák az autók.