Napimádó ház épül New Yorkban

west 57 épület bjarke ingles
Vágólapra másolva!
A napsugarak beesési szöge és a széláramlatok iránya határozza meg a jövő nagyvárosi épületeinek külsejét.
Vágólapra másolva!

A nagyvárosokban egyre jellemzőbb hogy az épületek takarásában kevés természetes fény jut be az irodákba és lakásokba, illetve a felszínre. A chichagói Studio Gang építésziroda tervei szerint ház azonban nem elfogja, de egyenesen erősíti a nap sugarait, amelyek zavartalanul világítják meg az utcát és az épület mellett lévő parkot. A különleges alakú épületet New York Manhattan városrészén építik fel a Hudson folyó partján, a befejezés 2015-re várható, a tizenhárom emeletes ház irodáknak és üzleteknek ad majd otthon.

Mindenhová eljut majd a fény Forrás: Studio Gang


Az épület alakját a tervezők a nap járásához igazították, ügyelve a napsugarak beesési szögére minden napszakban, így az épület nem áll a fény útjába. A különleges alak nem csupán arra lesz jó, hogy több fény jusson a környezetbe, de a környező épületekre is visszatükrözi azt, így azok elől sem fogja elfogni a napsugarakat. Az épület helyéül szolgáló telek az építészek szerint a legjobban megvilágított hely a szigeten, ezért is fontos, hogy ne takarják ki a napot.

Bbjarke Ingels piramisban gondolkodik Bjarke Ingels Group


Nem a Studio Gang épülete az egyetlen New Yorkban, ami a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodik, Bjarke Ingels dán építész szintén a nagy almába tervezett egy különleges alakú házat. A BIG tervezőiroda által megálmodott épület piramis alakja a naphoz és a széláramlatokhoz is igazodik, igaz a manhattan-i házhoz képest önzőbb módon. A lakó- és irodaházként funkcionáló épület az amerikai szokásoktól eltérően udvart kapott, amit parkosítani fognak. Kialakítása miatt nem csupán világos lesz, de azt is ígérik, hogy a környező forgalom zaja alig fogja zavarni a lakókat.