Elkészült az utak luxusjachtja

luxus lakókocsi, marchi mobile
Vágólapra másolva!
A tenger helyett az utakon közlekedik, de egy luxushajó kényelmét nyújtja a Marchi Mobile cég futurisztikus lakóautója, amely tetőteraszával együtt egy magyar panellakás lakóterületét nyújtja utasának.
Vágólapra másolva!

Az osztrák és svájci hátterekkel rendelkező Marchi Mobile cég Elemment Palazzo nevű luxuskivitelű mobilotthona leginkább egy olyan kamionra hasonlít, amelynek formatervét mondjuk a Lamborghini mérnöke tervezte volna.

A lakóautó nem mindennapi alakja - az egyébként svájci születésű - Luigi Colani formatervező munkája. Ő a klasszikus olasz design egyik mestere, aki a lekerekített formákat használó organikus, illetve biomorf dizájn egyik ismert híve - mondta el az Origónak Martinko József designkritikus, az Octogon magazin szerkesztője.

Colani már a hetvenes évek globális olajkrízise alatt előrukkolt az akkor még kamionokhoz szánt egyedi dizájntervével, ám akkor még senki sem figyelt fel annak jelentőségére. Később repülőgépek, autók és hajók hasonlóan egyedi formatervével is előrukkolt, a nyolcvanas évek eleje óta pedig figyelme a minél takarékosabb üzem megvalósítását szolgáló formák felé fordult. Az osztrák lakóautóéhoz hasonló formaterű tartálykocsi prototípusát 2005-ben mutatták be.

Egy kamion sportautókivitelben

A tizenkét méter hosszú, húsztonnás jármű vezetőfülkéjét köralakú panorámaszélvédővel szerelik, kivitele pedig tökéletesen áramvonalas, formaterve egy sportautóhoz áll közelebb.

A Marchi Mobile-tól kapott tájékoztatóanyag szerint az utak luxusjachtját több különböző kivitelben lehet megvenni. Az Mmpro nevű vontatóegység euróból átszámítva 89 millió forintba kerül, a luxuskivitelű utazókabinért pedig további 380 millió forintot kell fizetni. Ha valaki egy egész mobil otthont szeretne az Elemment járművébe, az 430 millió forintba kerül a vontató árán felül, de egyedi igények esetében ennél magasabb is lehet. Létezik egy mobil bemutatóterem kivitelű változat is, ennek az ára 219 millió forintnak felel meg.

A Marchi Mobile luxuskivitelű lakóautója (még több fotó a galériában) Forrás: Marchi Mobile

A mobil otthont vontató kamiont 510 lóerős, automata váltós motorral szerelik fel, a gyártó szerint áramvonalas kialakításának köszönhetően autópályán közlekedve negyedével kevesebbet fogyaszt, mint egy hagyományos teherjármű. A megrendelő választhat, hogy inkább sportos, vagy egy jachtéhoz hasonló kialakításű műszerfallal vásárolja meg a lakóautót, amelyben a legfejlettebb hangszigetelési megoldásokat alkalmazzák az utasok komfortjának biztosítása érdekében.

Akkora mint egy panellakás

A mobilotthon kivitelű változat az Elemment Palazzo márkenevet viseli, ennek belsejében harminc négyzetméteres lakóterület található, a gombnyomásra megjelenő heverőt is tartalmazó tetőterasz kinyitásával azonban további húsz négyzetméterrel nő a hasznos terület, amely így egy ötven négyzetméteres panellakáséval egyezik meg.

Ez a látvány fogadja a sofőrt (még több fotó a galériában) Forrás: www.marchi-mobile.com

A mobil otthont a márvány alatt lévő padlófűtéssel és klímával is felszerelik, a faburkolat mögé hangulatvilágítást rejtettek. A fürdőszobában ugyan csak zuhanyfülke kapott helyett, ám az luxuskivitelű. A szórakozást a nappaliban és a hálóban lévő negyven colos tévék szolgálják, amelyek egyike kandallót is tud imitálni. Ezek természetesen high-end hangrendszerekkel is kiegészülnek.

A VIP utazáshoz szánt, nem otthon kialakítású változat esetében 25 négyzetméteres hely áll az öt utas rendelkezésére, akik alvó helyzetbe is állítható masszázsfotelekben tölthetik el az utat. Ebben a kiépítésben is jár a high-end hangrendszer, a tévék helyett azonban nyolc monitoros, internetkapcsolattal is szerelt infotainment rendszer várja az utasokat. Az utazós kivitelben is helyet kapott vécé és zuhanyzó, a házigazda számára pedig bárral és tévével felszerelt különterem áll rendelkezésre. Ezt a járművet emellett automatikus önmosó funkcióval is felszerelik.

Az utasoknak sem lehet okuk panaszra (még több fotó a galériában) Forrás: www.marchi-mobile.com


Magas ára ellenére az osztrák-svájci fejlesztésű luxus lakóautók is csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, évente öt járművet tud legyártani a Marchi Mobile - derül ki a cég prospektusából.