Vágólapra másolva!
Kávézacc köti meg a kellemetlen illatokat, speciális párnázás nyújt támaszt a talpnak. A mérnökök által tervezett zokni egyetlen hátránya, hogy a gyártásához is csúcstechnológia kell.
Vágólapra másolva!

Nem csak önmagát vezető autót, szuper hackelési módszereket vagy agyhullámos játékvezérlést kutatnak a világ egyik legjobb műszaki egyetemén, az amerikai Massachusetts Institute of Technologyn (MIT). Az egyik egyetemi startup vállalkozás, a Ministry of Supply most a tökéletes zoknit próbálja meg kidolgozni.

A mérnökök tervezte ruhadarabhoz használt szövet kávé nanoszemcséket tartalmaz. A porózus szerkezetű, a szagokat tökéletesen megkötő kávé nanorészecskéknek köszönhetően a szuperzokni kevésbé lesz büdös a nap végére, mint egy hagyományos szövetből készült zokni. A szövet készítéséhez felhasznált kávénak nem kell frissnek lennie, a zacc szagelnyelő képessége is megfelelő. (A technológiáról korábbi cikkünkben bővebben olvashat.)

Több hónapnyi kutatás és tervezés eredménye a csodazokni Forrás: Ministry of Supply



Többszöri mérésekkel keresték meg azokat a pontokat, ahol a zokni nagyobb nyomásnak van kitéve, illetve ahol a test nagyobb hőt ad le. Az előbbi helyere párnázás kerül, az utóbbi területekre pedig a szellőzést biztosító vékonyabb anyag. A csapatot vezető Derek Switaj szerint a zoknijuk együtt mozog a talppal, nem gyűrődik, így kényelmesebb viselni, mint bármelyik korábbi hasonló ruhadarabot.

Tudományosan alakították ki a talppárnákat is Forrás: Ministry of Supply



A Ministry of Supply előtt álló legkomolyabb kihívás az volt, hogy olyan gyárat találjanak, amely képes nagy mennyiségben legyártani a szuperzoknit. A ruhadarabot a 3D-nyomtatás textilipari megfelelőjével, a 3D-s kötéssel lehet előállítani, amire csak a csúcstechnológiás kötödék vannak felkészülve.

A csapat nem csak a zoknigyártást próbálja meg forradalmasítani. Korábban sikeresen gyűjtöttek össze közel százmillió forintot egy strapabíró, kosztaszító ing legyártására, de kínálnak pólót és drága öltönynadrágot is.