Ingyen feltérképezheti a Gmailjét

networking, kapcsolat, kapcsolati háló
Aki a kapcsolati hálóba fektet energiát, hatványozottan kapja vissza
Vágólapra másolva!
Az MIT kutatóinak fejlesztése azt is megmutatja, kinek mikor írt először.
Vágólapra másolva!

A rangos amerikai műszaki egyetem médialaborjának fejlesztése az Immersion, vagyis a merülés nevű honlap, amely a Gmail levelezőfiókokban tárolt üzenetek elemzésével képes előállítani a felhasználók kapcsolati hálózatát, amelyről az is kivehető, ki kit ismer. A szájt nem az üzenetek szövegét, hanem az azokhoz kapcsolódó metaadatokat, tehát a küldés időpontját, valamint a küldő és a címzett nevét vizsgálja.

A nemrég beindult, ám népszerűsége miatt túlterheltség miatt gyakran elérhetetlen honlap első felkeresésekor a Google rendszerétől engedélyt kér a felhasználói adatokhoz való hozzáféréshez. A teljes Gmail-fiók elemzése próbánk során legalább tíz-húsz percet vett igénybe, ezt követően azonban automatikusan megjelent a böngészőben a postafiók létrehozása óta folytatott kommunikáció nyomán létrejött kapcsolati háló.

Ilyen kapcsolati hálót generál az Immersion a gmailes levelekből Forrás: MIT

Alapesetben az oldal a kezdetek óta folytatott teljes kommunikációt vizsgálja, de az oldal alján lévő csúszkával egy adott időszakra vonatkoztatva is meg lehet vizsgálni, hogy kivel váltottunk üzeneteket. Sajnos a szájt nem kezeli helyesen az ékezetes karaktereket, ami sok kontakt esetében zavaros karakterhalmaz megjelenését okozza.

Az ismerősöket eltérő színekkel jelzi az ábra, és annál nagyobb egy ismerőshöz tartozó kör, minél több üzenetet váltottunk vele. A jobb felső sarokban elolvasható az adott fiókból megkeresett emberek, és a regisztráció óta elküldött e-mailek száma is: tesztelőnk 2004-es regisztrációja óta több mint 17 ezer levelet váltott ismerőseivel a Gmailen.

A levelezőpartnerek nevére, vagy körjére bökve részletes statisztikát mutat a honlap: például megjeleníti az első üzenetváltás időpontját, az utolsó e-mail elküldésének idejét, illetve azt is, hogy az adott ember hány üzenetet küldött, és hány levelet küldött neki a saját fiókját vizsgáló személy.

A nagy körök a sokat keresett kontaktokat jelölik a kapcsolati hálón Forrás: Google

A Top Collaborators feliratra kattintva azokat a felhasználókat lehet vizsgálni, akivel adott időben, vagy a fiók létezése óta a legtöbb üzenetet váltottuk. A baloldali "Take a snapshot" menüből a kapcsolati hálóról lehet képernyőmentéseket készíteni.

A legfontosabb lehetőség, hogy a bal felső sarokban lévő Log out funkciók egyike a metaadatok elmentését, a másik viszont a teljes törlést teszi lehetővé. Utóbbi esetben az MIT rendszereiben nem marad nyoma a postafiók elemzésének.