Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egy Léo Marius nevű dizájner munkája az OpenReflex nevű filmes fényképezőgép, amely teljes egészében 3D-nyomtatóval készült, terveit pedig bárki letöltheti, hogy maga is kinyomtassa, vagy akár módosítsa is őket. Marius diplomamunkájának részeként készítette el a kamerát egyetemének 3D-printerén.

A 3D nyomtatott filmes kamera, gyári objektívvel Forrás: OpenReflex

A hagyományos, 35 milliméteres filmet használó, mechanikus fényképezőgép bármilyen cserélhető objektívvel kompatibilis változatban elkészíthető, és a rögzítőcsavarokat és az exponáláskor felnyíló belső tükröt leszámítva teljes egészében műanyagból készült.

Marius közlése szerint az alkatrészek kinyomtatása a ma elérhető 3D-nyomtatókkal nagyjából 15 órát vesz igénybe, az összeszerelés pedig egyórás munka. Az alkatrészek költsége nagyjából harminc dollárnak, vagyis mintegy hétezer forintnak felel meg, a 3D-nyomtatókban használatos műanyag ugyanis még nem számít filléres alapanyagnak. A projekt honlapján három olyan fekete-fehér fotót is meg lehet nézni, amelyeket a fixen 1/60-as záridővel dolgozó fényképezőgéppel készítettek.