Mindenhez a mobilunkat fogjuk nyomkodni

NFC telefon, mobilfizetés
Vágólapra másolva!
Egy éven belül a legolcsóbb okosmobil is kiválthatja a bankkártyát, kuponfüzetet vagy buszjegyet, de nemsokára elég lesz hozzáérinteni a laptophoz a telefonunkat egy fájl átküldéséhez.
Vágólapra másolva!

Ha csak a közértbe ugrunk le, vagy valamilyen zenei fesztiválra megyünk, nemsokára már nem lesz szükség arra, hogy pénztárcát vagy bankkártyát vigyünk magunkkal. A plasztiklapot az okostelefonokba integrált NFC chip helyettesíti, a készüléket elegendő leolvasóhoz érinteni, és az azonosítás, a fizetés vagy a kuponkedvezmény rögzítése azonnal megtörténik. A lényeg, hogy a telefon akkumulátora fel legyen töltve, ekkor ugyanis akár MobilTárca alkalmazás elindítása nélkül is működhetnek a kártyák.

A rövid hatótávú kommunikáció angol rövidítéséből képzett elnevezés egy apró chipet jelent, amely kizárólag egy-két centiméteres távolságból képes kommunikálni leolvasó terminálokkal. Ezt a megoldást alkalmazzák a MasterCard PayPass nevű érintés nélküli, plasztikkártyában is elérhető fizetési megoldása esetében is. Ám míg az kizárólag fizetésre használható, az NFC-s mobilok egy csomó más területen is bevethetők.

Nincs PIN-kód, nincs várakozás: fizetés NFC-n keresztül Forrás: Wikimedia

Az ilyen chipet tartalmazó mobil például alkalmassá tehető arra, hogy az üzletben a megfelelő terminálhoz érintve a fizetés, hűségpont és kupon beváltás azonnal megtörténjen. Nem kell aláírni sem, PIN-kódot pedig csak a nagyobb összegű vásárlások során kell bepötyögni a terminálon.

A mindenható SIM-kártya

A készülékben lévő egyetlen kommunikációs chip azért töltheti be egyszerre akár a buszbérlet, a kuponfüzet és a bankkártya szerepét is, mert egy MobilTárca nevű alkalmazást fejlesztettek hozzá, amely virtuális kártyákat kezel. Az appból mindig kiválasztható, hogy épp kuponfüzetként, vagy mondjuk belépőkártyaként szeretnénk használni a telefonunkat.

Bár az NFC-vel többféle azonosítási megoldásokat lehet használni, a Mobiltárca Szövetség elnöke, a Magyar Telekom innovációs igazgatójaként dolgozó Pukler Gábor az Origónak elmagyarázta, hogy a magyar szolgáltatók esetében a mobiltelefonos SIM-kártyába épített alkalmazás végzi a felhasználó hitelesítését, mivel jelenleg ez a legbiztonságosabb megoldás. Ráadásul így egy másik mobilba is áthelyezhető, és a szükséges jelszavak megadása után a virtuális kártyák akár egy kölcsönkapott készüléken is aktiválhatók. Ha a telefont ellopják, a MobilTárcában tárolt azonosítók használatát a bankkártyákhoz hasonló módon lehet letiltatni majd.

A hazai mobilszolgáltatók az OTP Bankkal, a MasterCarddal és a SuperShop törzsvásárlói programmal együttműködve kezdték meg a technológia fél éven át tartó tesztelését, amelyet várhatóan nem sokkal később már az éles bevezetés követhet. A MobilTárcában nem jelenhetnek meg bárki által készített virtuális fizetőeszközök, kuponkártyák, a teszt időtartama alatt a plasztik bankkártyákat is előállító ANY Biztonsági Nyomda biztosítja azt a technológiai hátteret, amely lehetővé teszi a kártyák biztonságos eljuttatását az ügyfelek SIM kártyájára. Így lehet ugyanis csak garantálni azt, hogy annak ellenére, hogy a kártyák nem fizikailag megfoghatóak, mégis ugyanolyan biztonsági szint áll a kibocsátásuk és használatuk mögött - magyarázta Pukler.

Nem kell a pénztárnál szerencsétlenkedni

A hagyományos bank- vagy hűségkártyához képest az NFC-s fizetés előnye a gyorsaság: PIN-kódot csak a nagy értékű vásárlásoknál, vagy emelt biztonsági szintet igénylő alkalmazásoknál kell beütni, minden egyéb esetben elég odatartani az érzékelőhöz a telefont, a fizetés megtörténik, és nem kell utólag számlát sem nyomtatni, jöhet a következő sorbanálló.

Ugyanez a hűségpontok jóváírására is igaz: elég odatartani a kártyát a terminál közelébe, a pontok azonnal jóváíródnak, de akár az is megoldható, hogy azonnal kedvezményes árakkal számoljon a pénztárgép. Az éles üzemben akár arra is mód lesz, hogy egy kisvállalkozás állapodjon meg a szolgáltatókkal a MobilTárca használatáról, amellyel az irodai belépőkártyákat is helyettesíteni lehet. Ha a technológia széles körben elterjed, az irodaházakban már vendégkártyát sem kell adni a látogatóknak, saját telefonjukhoz lehet a megfelelő belépési jogosultságot hozzárendelni a megfelelő időtartamra.

Forrás: Molbiltarca.com

Mobilinternetre alapvetően nincs szükség a MobilTárca használatához, csak az alkalmazás és a kártyák letöltésekor van rá szükség. Ez egyébként mindössze néhány bájtnyi információt jelent. Az NFC funkció használata esetén érdemes lesz nagyobb figyelmet fordítani a készülék biztonsági beállításaira: például képernyőzárat alkalmazni, de maga a MobilTárca alkalmazás is jelszóval védett. Mivel az androidos készülékeken az érintés nélküli átvitelt ugyanúgy ki és be lehet kapcsolni, mint a wifit vagy a bluetooth-t, megakadályozható, hogy a jövőben egy gyerek a szülők mellől elcsent mobillal kifosszon mondjuk egy csokiautomatát a nyaralás alatt.

Jövőre már szinte minden mobilban lesz

A hazai szolgáltatóknál kapható mobiltelefonok közül nagyjából tíz-tizenöt féle okostelefon tartalmaz már NFC chipet. Ezek döntő többsége az androidos készülékek közül kerül ki, és a Samsung Galaxy S csúcsmodellein kívül már olyan olcsó modellekben is megtalálható, mint a feltöltőkártyás konstrukcióban is harmincezer forintnál olcsóbban elvihető Galaxy Mini 2, illetve Sony, HTC és Blackberry márkájú mobilok. Pukler Gábor szerint jövő karácsonyra a Telekom kínálatában már csaknem kizárólag NFC-s mobilok lesznek, az érintés nélküli funkciókhoz szükséges chip ugyanis csak néhány száz forinttal növeli a termék vételárát.

Jegy és belépőkártya helyett is jó lesz Forrás: AFP/Shanghai Daily

Az NFC a készülékek közötti adatátvitelt is megkönnyíti: bár fotót vagy kontaktokat továbbra is Bluetoothon át fogunk küldeni egyik telefonról a másikra, az eszközök közti ideiglenes adatkapcsolat létrehozásához elég lesz összeérinteni a mobilokat az idegőrlő manuális párosítás helyett. Az otthoni wifi beállítását is megkönnyíti majd az érintés nélküli technológia, a hálózati beállítások áttöltéséhez elég lesz a hálózati felszereléshez tartani a készüléket.

Ugyanez a táblagépek és laptopok esetén is elérhető lesz, így a fájlok egyszerű megosztásához nem kell többé elővenni majd egy pendrive-ot. Pukler szerint néhány éven belül a MobilTárca használata ugyanolyan mindennapos lehet, mint ahogy ma fényképezünk, böngészünk vagy levelezünk a telefonunkon.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.