A Firefox lesz a jövő Nokiája

Firefox OS, Firefoxos mobilok
Vágólapra másolva!
Ősztől bárki fillérekért hazaviheti a firefoxos okostelefonokat. Az Android ellen esélyük sincs, de a butamobiloknak van félnivalójuk.
Vágólapra másolva!

Váratlan szereplő próbál az idén betörni az olcsó telefonok piacára: a Firefox böngészőről ismert Mozilla Alapítvány kifejezetten olcsó okostelefonokra szánt szoftverrel rukkolt elő. Az első ilyen készülékeket már a barcelonai mobil-világkiállításon megtapogattuk, akkor azonban még alig működött néhány funkció. A Telenor jóvoltából két, Firefox OS-t futtató, kifejezetten fejlesztőknek szánt telefont is kipróbálhattunk, a cég ugyanis sok potenciált lát az új platformban (még appfejlesztő pályázatot is indított). Szerinte a butamobilt használókat ilyen olcsó készülékkel lehet majd a mobilinternet használatára ösztönözni.

Az olcsóbb Keon és a nagyobb képernyős Peak nevű készüléket is a spanyol Geeksphone gyártja, áruk kártyafüggetlenül 26 ezer és 43 ezer forint, ami nem túl olcsó, de ezek a típusok még kis példányszámban készülő fejlesztői modellek, a boltokba várhatóan már kedvezőbb árú társaik jutnak majd el.

Kattog a hátlap, látszik a pixel

Ezek a készülékek nem a Google Nexus márkanév alatt kiadott, minden földi jóval felszerelt csúcstelefonjaival versenyeznek. Olyan telefonjellegű dolgok inkább, amelyeken stabilan fut a Mozilla kísérleti operációs rendszere, képes telefonhívásokat lebonyolítani, lehet rajtuk netezni, egy igazi felhasználó kezébe azonban nem szívesen adná oda az ember. A fődarabok illesztései messze nem tökéletesek, az olcsóbb típus kijelzőjére is ráférne egy tuning. Az operációs rendszer fejlesztésére, az új verziók tesztelésére és appok kipróbálására azonban alkalmas a készülék. Mint ahogy arra is jó, hogy bemutassa, mit fog tudni a Firefox OS, ha egyszer a piacra kerül.

Hűségszerződéssel pár ezer forint is lehet a Firefox-mobil Fotó: Hajdú D. András - Origo

Már az első bekapcsolás után látszik, hogy valóban spórolós rendszernek készült. Egy androidos telefonon is be lehet állítani a havi adatkorlátot, a Keonon azonban ez a SIM-kártya aktiválása utáni harmadik lépés. Aki olcsó telefont vesz, az valószínűleg az adatforgalommal is spórol, így jó előre beállíttatja vele a szoftver, hogy hány megabájt után jelezzen.

A telefon belakása rendkívül gyorsan történik: a segítő elmondja, hogy balra lapozva webalkalmazásokat találunk, a nyitóképernyőtől jobbra a letöltött és telepített, HTML 5 nevű új webes szabványban készült appok listája érhető el. A két kategória abban tér el, hogy a webalkalmazások egyszerű mobilhonlapokra mutató ikonok, míg a feltelepített appok legalább részben a telefonon futó programokat jelölnek.

Ha az ujjunkat fentről lefelé húzzuk a képernyőn, akkor pedig a figyelmeztetéseket nézhetjük meg. Még arra ad lehetőséget, hogy a telefonszámokat a SIM-kártyáról vagy a Facebookról betöltsük a telefon címtárába, majd szabadon enged minket a telefonon. A Gmail fiókban tárolt telefonszámok importálását egyelőre nem kínálja fel, az erre szolgáló alkalmazások pedig nem működtek, ezért sok szenvedés árán tudtuk csak átmásolni telefonszámainkat.

Élet a rókamobilon

A Firefox OS kis jóindulattal már most is élhető. Egy okostelefont használó számára valószínűleg szokatlan, hogy az összes elérhető applikáció olyan, mintha egy mobilhonlapot nyitnánk meg a böngészőben. Tulajdonképpen erről is van szó, a Mozilla ugyanis az univerzális webalkalmazásokban látja a fantáziát, csak ezek találhatók a Firefox piacterén is.

Nem tepsimobil méretűek, de nem is aprók a Firefox-mobilok Fotó: Hajdú D. András - Origo

Hatalmas választékra egyáltalán nem szabad számítani, de a legszükségesebbeket meg lehet találni: ehhez képest még a Windows Phone 8-as készülékek szoftverboltja is hipermarket. Az viszont jól érzékelteti a megközelítésbeli különbséget, hogy egy alkalmazás telepítése legfeljebb egy másodpercig tart, lényegében csak egy ikont kell létrehozni neki a menüben. Ez azt is jelenti, hogy az appok frissítésére sincs szükség, hiszen a telefon mindig a mobilhonlapra épülő alkalmazás aktuális verzióját hívja meg.

A Google Maps mobilos verzióját azonban rövid keresés után az indítóképernyőre tudjuk tűzni, mellette pedig megtalálható a Nokia Here nevű térképe is. Az egyszerűbb játékok - pasziánsz, kőcserélő - is rögtön megtalálhatók, Angry Birds vagy ahhoz hasonló fejlettségű játék azonban még nem készült a firefoxos mobilokra. Nincs Instagram sem, fotózni pedig csak akkor lehet a Keon 3 és a Peak 8 megapixeles kameráival, ha a készülékbe helyezünk egy memóriakártyát.

A mindennapi használatot nem a programok hiánya, hanem a telefonok lassúsága korlátozza. A közel négyszáz nevet tartalmazó címjegyzék bemásolása után például lassúvá vált a számok közti keresés, az olcsóbbik mobilon párszor meg is fagyott a tárcsázó. Arra is nagyon kell figyelni a szerényebb képességű Firefox-telefonon, hogy egyszerre hány program van nyitva, mert könnyű kifutni az erőforrásokból. Ezek azonban legyőzhető problémáknak tűnnek, elképzelhető, hogy az őszi piacra dobásig teljesen használhatóvá válik a sok helyütt félkész hatást keltő rendszer. A Peak 8 nagyobb felbontású képernyőjén egyelőre a menük is sokszor nehezen kitapinthatóan, kis méretben jelennek meg, láthatólag nincsenek még optimalizálva.

Appból még kevés van az új platformra Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az első Firefox-mobilok nem túl nagy kapacitású akkumulátorral vannak felszerelve, a nap végére mindenképp lemerülnek. Ha viszont alapesetben letiltottunk minden adatátvitelt, és csak akkor kapcsoltuk be a mobilnetet, amikor szükség volt rá, két napig is elműködtek egy töltéssel. Ekkor azonban le kell mondani az olyan kényelmi megoldásokról, mint a bejövő e-mailek automatikus jelzése.

Lehet inkább okos, nagy kólával?

Másfél évtizeden keresztül nyugodtan ki lehetett jelenteni, hogy a magyar az nokiás nép. A finn gyártó telefonjai megkerülhetetlenek voltak, amikor felhangzott a buszon a jellegzetes csengőhang, tucatnyian nyúltak a zsebükhöz. Az okostelefonok elterjedése után felismerhető butatelefon modellek helyét tucatnyi olcsó androidos mobil, néhány alternatív operációs rendszert használó félig okos készülék és pár reménykedő gyártó, hagyományápoló készüléke próbálta átvenni.

Ezek a fejlesztői készülékek valóban csak fejlesztőknek valók Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az olcsó, pár ezer forint kifizetése után hazavihető okostelefont egyik cég sem tudta legyártani. Ahogy az Android egyre kényelmesebben használhatóvá vált, úgy nőttek a rendszerkövetelményei is. Kártyafüggetlenül ma is körülbelül harminc-negyvenezer forintba kerül egy már használható sebességű Google-telefon beszerzése, és ehhez még hűségszerződést is alá kell írni. A Firefox OS-t futtató mobilok ára azonban kártyafüggetlenül sem lesz sokkal drágább húszezer forintnál, hűségszerződéssel pedig várhatóan pár ezer forintért, vagy akár ingyen haza lehet majd vinni anélkül, hogy súlyos havi vállalásokhoz kötné magát a vásárló.

Nagyon erős kompromisszum

Az új platformnak ez a legnagyobb ígérete. Nem csúcsmobilok - még a drágábbik Firefox-mobilban is csak egy kétmagos, 1,2 gigahertzes processzor dolgozik -, hanem erős kompromisszumokat kínáló, kezdő okostelefonok lesznek. Viszont az okos funkciókat, mindig kéznél lévő netes térképet, e-mailezést, játékokat olcsón ki lehet majd próbálni. A Firefox-telefon azzal lehet a jövő Nokiája, hogy mindenki ilyen készüléket vesz, aki csak egy fapados alapmobilt szeretne. Ehhez azonban őszig ki kell küszöbölniük a fejlesztőknek a rendszer még meglévő hibáit.

Kipróbálta és véleménye van róla? Kipróbálná, de nem tudja, hol lehet megnézni? Appokat hiányol, amelyek nélkül nem lehet élni a telefonon? Beszéljük meg a Facebookon!