Elkészült a cápariasztó fürdőruha

Új típusú, a cápatámadás veszélyét csökkentő szörfruhát mutatnak be az ausztráliai Perthben 2013. július 18-án
Vágólapra másolva!
A szörfös ruhák egyik típusa elrejti viselőjét a vízben, a másik elriasztja a cápákat.
Vágólapra másolva!

A cápákat elriasztó ruházat két ausztrál üzletember projektje, akiket egy helyi egyetem kutatói segítenek a fejlesztésben - írja a BBC. Az ausztrál partoknál a cápák gyakran megtalálhatók, s bár a halálos kimenetelű támadások ritkák, átlagosan évente egy fürdőző vagy szörfös a tengeri ragadozók áldozatául esik, de tavaly öt ember is életét vesztette cápatámadásban.

A cápák ellen megfelelő mintázattal ellátott ruhákkal próbálnak védekezni a szörfösruhák kidolgozói. A Diverter nevű modell törzse fekete, a végtagokat pedig szürke alapon fekete csíkok vonják be, míg az Elude nevű típus a vízhez hasonlóan kék színekben pomázik és hullámszerű minták borítják.

A baloldali ruha mérgezőnek mutatja, a jobboldali elrejti a vízben viselőjét a cápa elől Forrás: MTI/EPA/Tim Clarke

A jelenlegi tudományos vizsgálatok alapján a cápák gyakorlatilag színvakok, csak a szürke és zöld szíenek árnyalatait érzékelik. Az ausztrál kutatók szerint pedig megfelelő optikai mintákkal át lehet verni az állatok látását.

A fekete csíkos mintázat sok állat számára fogyasztásra nem alkalmas élőlényt jelöl: a kontinens nyugati partjainál bábok segítségével végzett tesztek során tigriscápák elkerülték az ilyen mintájú ruhát viselő bábukat, míg a hagyományos fekete ruhásakat megtámadták. A vízhez hasonló színű ruhával össze lehet zavarni a cápák látását, hogy az ne ismerje fel a viselőben a potenciális élelmet - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Craig Anderson, a cápariasztó ruhák fejlesztését igazgató társaság egyik alapítója.

A University of Western Australia professzora, Nathan Hart szerint ha a szörfös ruhákat és a szörfdeszkákat megfelelő mintázattal látják el, jó esélyl van arra, hogy a cápatámadások esélyét jelentősen le lehessen csökkenteni. Ehhez azonban még tövábbi tesztekre van szüksgé, amelyet Ausztrália déli partjainál, illetve a dél-afrikai partoknál fognak elvégezni.