Tökéletes nyaralós fotókat készít a KaleidoCamera

HDR, kaleido cam,
Vágólapra másolva!
A futtában készített, nem pontosan beállított képeket is meg lehet menteni egy német egyetemi fejlesztésnek köszönhetően. 
Vágólapra másolva!

A fény egészen újfajta rögzítését és manipulálását teszi lehetővé a Saarland University-n kidolgozott fényképezési technika - adta hírül a New Scientist. A KaleidoCamera nevű eszköz egyelőre csak prototípusként létezik, ám a tömeggyártásba kerülő verzióját bármelyik digitális tükörreflexes fényképezőgépbe be lehet majd szerelni.

Az új eszköz a fényképezőgép teste és az objektív közé kerül be. A lencsébe jutó fényt a KaleidoCamera saját lencséi több fénycsóvára bontják fel, szűrőkön vezetik keresztül, majd tükrökkel a szenzorra vezetik a csóvákat. A szenzor több kis képet rögzít, ezekből számolja ki a kutatók szoftvere a tökéletes fotót. Az eljárás hátrányának tűnik, hogy a mostani fényképezőgépeken még nem a KaleidoCam által készített fotó jelenik meg, hanem a több apró képből álló nyers fotó.

Az eljárás előnye, hogy a fotós négy speciális üzemmód közül is választhat: játszhat a fény polarizáltságával, készíthet nagy dinamikatartományú (HDR) képeket, és olyan fotókat is, amelynek az élességét és a látószögét utólag lehet beállítani. Az utóbbi hasonlít az általunk is bemutatott egyedi Lytro fényképezőgéphez teszi hasonlatossá a KaleidoCamet

A KaleidoCamera a módosítható kép létrehozásához szükséges összes információt képes egy fotó elkészítése során rögzíteni. A kamera négy üzemmódja más-más információk tárolását teszi lehetővé, így például egy nagy dinamikatartományú (HDR) módban készített képből nem lehet utólag nagy mélységélességű fotót csinálni.

A KaleidoCamerát a Siggraph számítógépes grafikai konferencián fogja bemutatni Alkhazur Manakov, a kutatócsoport vezetője. A csoport jelenleg a kiegészítőlencsék méretének csökkentésén dolgozik, emellett fontos feladatuk a képek felbontásának növelése is. Ha azonban a találmányuk elterjed, többé nem lesznek elrontott nyaralós fotók, otthon a PC előtt minden hibát helyre lehet majd hozni.