Jó ez, csak drága

zsebprojektor, PicoPix Pocket projector
Vágólapra másolva!
Fejlődik a technika, apró kivetítő is képes normális fényerőre. A legújabb már YouTube-ozni is tud.
Vágólapra másolva!

Minden évben kipróbáljuk az elérhető legjobb miniprojektort, de eddig még sosem voltunk teljesen elégedettek. A két éve tesztelt 3M gyártmány még bumfordi volt, és a vetítésen kívül gyakorlatilag semmit nem kínált. Tavaly már digitális kamerával egybeépített típust is próbálhattunk, vele azonban az volt a bajunk, hogy minden filmet külön át kellett konvertálni, hogy le tudja játszani.

Mitől jobb az újabb zsebprojektor?

Bár a kollégákat minden évben újra és újra ugyanúgy el lehet kápráztatni egy tenyérnyi méretű kivetítővel, idei választottunk a katalógusában olvasható paraméterei alapján is ígéretesebbnek tűnik elődeinél. A Philips Picopix 3610-esben sokkal erősebb fényű led dolgozik: míg a korábbi típusok 20-30 lumenes fényerőt kínáltak, az új Picopix 100 lumennel vetíti a falra vagy a vászonra a képet. Kipróbáltuk, ez este bőven elegendő volt arra, hogy a kertben egy lepedőre vetítsük a kedvenc filmünket.

A különbség a gyakorlatban is azonnal észlelhető: bár a függönyöket még az új miniprojektoros vetítéshez is érdemes elhúzni intenzív napsütés esetén, radikális elsötétítésre nincs szükség ahhoz, hogy jól láthassuk a képkockákat. A 100 lumenes teljesítményt a 3610-es PicoPix csak konnektorba dugva képes nyújtani, akkumulátoros üzem mellett 60-as a fényereje, de az is sokkal jobb a korábbi típusoknál. Egy hagyományos, nagy projektor tipikus fényereje 1000-2500 lumen, de azok jóval nagyobbak, nehezebbek, több hőt termelnek, és általában nem is működnek akkumulátorról.

Projektor a hálóban

Egy ilyen pici projektor egy fél szoba méretű hálóban is elfér, bár kapásból érdemes hozzá venni egy fotóállványt, ugyanis csak vízszintesen lehet vetíteni vele, komolyabb társaival ellentétben nincs lehetőség trapézkorrekcióra - tehát alulról, döntött szögben csak torz képet ad.

Nappal el kell húzni a függönyt a vetítéshez Forrás: Starub Ádám - Origo

A fejlődést jelzi az is, hogy az idei modell hűtése sokkal halkabb, mint a korábban vizsgált típusoknál: bár a tenyérnyi méretű eszköz elég rendesen melegszik a használatkor, a hűtőventilátorok hangereje nem lépi túl egy átlagos laptopét. Automatikus fókuszálásra nem képes, az élességet a lencse közelében lévő tekerővel manuálisan lehet állítani. A projektor fél és öt méter közötti távolságban tud éles képet vetíteni, ennél kisebb vagy vagy nagyobb távolság mellett már nem éles a kép.

Full-HD kompromisszumokkal

A filmezést nem zavarja, de az apró lencse produkál némi torzítást: ha a képet középen tökéletesen élesre állítottuk, a szélek kicsit elmosódtak, és ugyanez igaz fordítva is. A video- és egyéb fájlokat pendrive-on vagy SD-kártyán lehet a projektorra juttatni. Próbánk során minden meglévő filmet lejátszott a .mkv formátumúaktól a .avi-ig, egyedül a hangsávok és feliratok kezelése okozott gondot.

A pici távirányítóval YouTube-ozni elég kényelmetlen Forrás: Starub Ádám - Origo

A PicoPix a full-HD felbontású filmekkel is elboldogult, bár a saját vetített felbontása csak 854x480 pixel, azaz az eredetihez képest lebutított a képminőség. Ha közvetlen közelről szemléljük a vetített képet, kissé csíkosnak látjuk, de ez két-három méterről már kivehetetlen, a tesztelésbe besegítő kollégák egyike sem panaszkodott rá. A beépített egywattos minihangszóró nagyjából egy zsebrádió minőségét nyújtja, de ahhoz képest jól szól, főleg beszédet tartalmazó tévéműsorok hallgatására alkalmas, minden másra érdemes hangszórókat kapcsolni a projektorhoz.

A PicoPixet akár a kertben is lehet használni, mivel akkumulátorról is működik, bár ez csak másfél-két órányi használatot biztosít. Létezik az új modellhez egy extra telepet és sztereó hangszórókat is tartalmazó Sound Station nevű bővítmény, amely további három órával növeli az üzemidőt, de az egyetlen magyar árlistán, ahol felleltük, önmagában 65 ezer forintba került, ez nem túl vevőbarát ár.

YouTube-ozik és böngészni is tud

A projektor támogatja a wifit, hálózati lejátszásra is képes, egy külön menüjében pedig teljes Google Android szoftvert lehet elérni, bár ebben alapból csak néhány alkalmazás fut, többek közt böngésző, YouTube-lejátszó és az Office fájlok megnyitására vagy szerkesztésére is alkalmas programok.

A tapipad kényelmetlenebb a laptopokénál Forrás: Starub Ádám - Origo

Ezeknél a funkcióknál már szövegbevitelt is használni kell, amit a projektor tetejébe épített, a laptopokéhoz hasonló tapipadon és a távirányítóval is el lehet végezni. Ennek elég pattogósak a gombjai. A tapipad használata elég sok gyakorlást igényel, mivel sokszor nem reagál érzékenyen. Célszerűbb helyette az iOS-re és Androidra is elérhető vezérlőapplikációt használni. Ezzel jóval könnyebbé válik a szövegbevitel, bár az ékezetes karakterek bevitelét az iOS saját billentyűzetén át nem tudtuk megoldani. USB-n keresztül billentyűzetet is lehet kapcsolni a projektorhoz, de az ékezetek bevitele nekünk sem sikerült.

A beépített YouTube klassz, az ékezetek hiányát a prediktív bevitel részben ellensúlyozza. A projektorral böngészni csak vészhelyzetben érdemes, a .pdf, Excel, Word és Powerpoint dokumentumok kezelése viszont egyértelmű pozitívum, hiszen szükségtelenné teszi az egyébként a kivetítőhöz kapcsolható laptop hurcolását, a négy gigabájt beépített memóriában elég sok fájl elfér. A kütyü androidos része kissé kiforratlan, párszor belefutottunk hibaüzenetekbe, összeomló böngészőbe és eltűnő virtuális billentyűzetbe is. A projektorról nem lehet elérni a Google Play appboltot, de az onnan némi trükközésel .apk kiterjesztésű fájlként kinyerhető alkalmazásokat is lehet telepíteni az eszközre; bár ez a lehetőség saját próbáink alatt nem akart működni.

Jó ez, csak drága

A Philips PicoPix 3610-es használata során a legfontosabb funkcióval, a filmek, fotók vetítésével teljesen elégedettek voltunk, hiszen az eszköz konvertálás nélkül elboldogult a fájljainkkal.

Így vetít a kerti lepedőre a miniprojektor Forrás: [origo]

Fő negatívumaként a magyar pénztárcához mérten magas, 135 ezer forintos vételárat lehet felhozni, bár a terméket kölcsönadó Miniprojektor.hu nevű, nemrég indult webboltnál a hasonló zsebprojektorokból havi húsz-harminc darabot is eladnak. A boltban érdeklődésünkre elmondták, nagyjából a vevők fele veszi otthoni szórakozáshoz a mini kivetítőt, a többiek üzleti prezentációra használják. Az egy-két évvel korábbi modellek ötven-hatvanezer forintért hozzáférhetők, így valószínűleg nem kell sokat várni arra sem, hogy a jó minőségű kivetítők a nyaralós bőröndökben is megszokottak legyenek.