A parkour is megy a csótányrobotnak

Rhex robot
Vágólapra másolva!
Szaltózni, lépcsőt mászni és ugrálni is tudnak a modern robotok. A mutatványok nem csak érdekesek, a katasztrófák helyszíneinek felderítését is segíthetik.
Vágólapra másolva!

Tornászni és ugrálni képes hatlábú robotot építettek a Pennsylvaniai Egyetemen - adta hírül az IEEE mérnökszervezet Spectrum című ismeretterjesztő lapja. A gép már most is meg tud mászni lépcsőket, fel tud vetődni magasabb padkákra, a jövőben pedig tovább tökéletesítik terepjáró képességét.

Valódi hatlábú robotatlétát hoztak létre amerikai kutatók. A közel egy évtizede létező, kutatási projektekre épített RHex nevű robot mára profi lett a parkour nevű, városi akadálypályák leküzdéséről szóló sportban. A mozdulatokhoz a robot minden elemét tuningolni kellett, egy-egy nagy ugrásnál a túlterhelt motorok ötven fokot is melegednek.

A legnehezebb trükk, amit az RHex megtanult a rések átugrása. A robot képes átugrani egy hatvan centis rést, és fel tud ugrai egy 29 centis lépcső tetejére. Az ilyen manővereket előre meg kell tervezni, a robotikusnak ki kell számolnia, hogy többet nyer-e azzal, ha a robot lendületet vesz, vagy jobb ötlet közel navigálni a rés széléhez, és egy kicsit ugrani helyből. Laboratóriumi körülmények között már olyat is tud az RHex, hogy első lábával megkapaszkodik egy peremben, majd felhúzza magát, a városi teszteken azonban ez az akadály még túl nehéz a robotnak.

Ott a tető, ugorj

Bármennyire ügyes is az RHex, a magassági rekordot nem a nyolclábú, csótányszerű robot fogja beállítani. A Boston Dynamics nevű, komoly katonai beszállítónak számító cég Sand Flea nevű gépe akár egy lapostetős házra is fel tud ugrani. A teljesítmény természetesen trükköt rejt: a négy keréken guruló robot két láb segítségével állítja be az ugrás szögét. A levegőbe pedig egy széndioxiddal működtetett dugattyú emeli a robotot.

A Sand Flea egy 2009 óta tartó fejlesztés eredménye, ráadásul a mostani robot már tartalmaz komoly kompromisszumokat. Az eredeti tervek szerint a gépnek nekifutásból kellett volna ugrania, azonban a széndioxidos dugattyús megoldást egyszerűbb volt megoldani.

Triplaszaltó robot módra

A legjobb robot akrobatának járó díjat azonban már elvitték a katonai ugrórobot és a Pennsylvaniai Egyetem többcélú parkour robotja elől. Ráadásul nem is egy egyetemi fejlesztésű gép, hanem egy igazi barkács robot.

A Hinamitetu nevű japán robotrajongó olyan gépeket készít, amelyeknek egy céljuk van: gimnasztikai feladatok végrehajtása. Robotja képes például úgy végrehajtani egy négyes szaltót, hogy aztán talpra érkezik. Ha a mutatványnak lenne közönsége, minden bizonnyal tombolna.