A Windows 8 csak most hagyta le a Vistát

Acer IconiaWindows 8
Vágólapra másolva!
A legújabb Windowsnak kilenc hónap alatt sikerült népszerűbbé válnia a leggyűlöltebb operációs rendszernél.
Vágólapra másolva!

A legújabb Windowsnak kilenc hónap alatt sikerült népszerűbbé válnia a leggyűlöltebb operációs rendszernél. A Windows 8 premierjének napján született gyerek már meg is születhetett, mire a tavaly október végén debütált operációs rendszer képes volt lekörözni világszinten a kettővel korábbi generációt képviselő elődjét.

A Netmarketshare cég statisztikái szerint a Windows 8-nak júliusra sikerült globális szinten leköröznie a kilencvenes években kiadott Windows Me mellett a második leggyűlöltebb Windows-verziót, a Vistát - számolt be az Ars Technica technológiai hírportál. A magyar internetezők adatait vizsgáló Rankings.hu adatai szerint itthon még májusban lekörözte a Windows 8 a Vistát.

A 2006-ban kiadott Windows Vistát a Windows XP utódjául szánta a Microsoft, megjelenését többször is elhalasztották, ennek ellenére a végleges verzió sem sikerült túl jól. Sok PC-hez nem voltak elérhetők a premierre a használatot biztosító illesztőprogramok, a rendszer pedig elég lomhán működött még új konfigurációkon is. Végül csak utólag kiadott javítócsomagokkal tudták többé-kevésbé használhatóvá tenni a szoftvert.

A Windows 8.1-es frissítésétől vár változást a Microsoft Forrás: Microsoft

Míg a Vista utódja, a Windows 7 jól sikerült, és jelenleg is népszerű, a Windows 8 az eladások alapján nem teljesít elődjéhez hasonlóan, pedig a megjelenést követő első hónapokban kedvezményes áron át lehetett állni az új verzióra. A Netmarketshare számai szerint napjainkban a világ legnépszerűbb Windowsa a hetes verzió 44,5 százalékos részesedéssel. Második helyen azonban 37,2 százalékkal még mindig a 2001-ben megjelent Windows XP áll.

Ez azért jelent komoly gondot a Microsoftnak, mert jövő áprilisban a Window XP támogatása a jelenlegi tervek szerint, több év hosszabbítást követően megszűnik. Ez azt jelenti, hogy a szoftverhez nem készül majd több biztonsági javítás, ezáltal használata veszélyessé válhat, mert vírusvédelmi alkalmazás és tűzfal használata esetében is kártevők juthatnak fel rá.

A magyar felhasználók közül a legtöbben Windows 7-et használnak (47,2 százalék), a második legnépszerűbb szoftver a Windows XP (35,5 százalék), a harmadik helyen azonban már a mobilokon és táblagépeken futó Android áll 5,95 százalékkal, a Windows 8 pedig 3,15 százalékos részesedéssel csak a negyedik helyen áll a Rankings szerint.