Nem kapott elég szeretetet a Google szupertelefonja

Moto X, a Motorola okostelefonja
Vágólapra másolva!
Nem kívánt gyerek lett a Moto X androidos szupertelefonból. A Google és a Motorola közti surlódások miatt a telefon régi androiddal lát napvilágot.
Vágólapra másolva!

Hiába vásárolta fel két éve a Google a Motorola mobilgyártó részlegét, a két cég sokáig nem találta meg a közös nyelvet, és ennek részben áldozatul esett a tervezett csúcstelefon is. A telefonra egyelőre nem adták ki az Android 4.3-as verzióját, amelyet a többi Google fejlesztői készülékre már le lehet tölteni. Ezzel az operációs rendszerrel jelent meg a múlt héten bejelentett új Nexus 7 táblagép is.

Félretették a kagylót a Google-nél

A Wall Street Journal amerikai napilap cikke szerint a két cégnek sokat kellett dolgozni a feszültségek feloldásán. Az Android projektet vezető Andy Rubin minél nyitottabbnak álmodta meg a rendszert, nem támogatta a Motorolával való szorosabb együttműködést. A lapnak név nélkül nyilatkozó motorolás alkalmazottak mind arra panaszkodtak, hogy a leveleikre nem kaptak válaszokat, a korábban készséges Google alkalmazottakat pedig nem tudták utolérni. Mindeközben a Motorolához hetven Google-mérnök ment át dolgozni a felvásárlás óta.

Moto X, a Motorola okostelefonja Forrás: Motorola

A cégek viszonya azután rendeződött, hogy a Sundar Pichai került az operációs rendszert fejlesztő Google-csapat élére. Dennis Woodside, a Motorola vezérigazgatója már azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy a két cég viszonya jó. "Nem hiszem, hogy lettek volna problémák" - mondta Woodside.

Mindenki magának legózhat okosmobilt

A Moto X legfontosabb, ám nem technológiai jellegű különlegessége a variálható külső. A The Verge technológiai híroldal szerint összesen 504 színkombinációt lehet előállítani a Moto X-hez elérhető előlapokból és hátlapokból. Nem csak a színek, de a minták között is válogathat a Moto X-et vásárló.

Száznál több kombinációt lehet kikeverni a Motorola palettájából Forrás: Motorola Mobility

A készülék belseje már nem rejt ennyi választási lehetőséget és meglepetést: a 16 és a 32 gigabájt memória között lehet választani, minden más adott. 4,7 hüvelykes, 720p-s felbontású kijelzőt tartalmaz a telefon, ami 316 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkezik. A telefont a Motorola saját X8 nevű kétmagos, 1,7 gigahertzes processzora hajtja meg. Akkumulátorról a cég szerint 13 órát képes üzemelni a telefon.

Seregnyi Moto X jön

A Moto X-et egyelőre csak az amerikai szolgáltatóknál lehet megvásárolni. Még a Google Play boltba sem került be, de erre nem kell sokat várni. A CNET úgy értesült, hogy a Moto X név valójában nem is egy készüléket takar, hanem több készülékből álló termékvonalat. Az újabb Moto X nevű telefonokra viszont még hónapokat kell várni.