Saját PIN-kódját kapta matekházinak

Vágólapra másolva!
Trükkös matekpéldában rejtette el egy telefon nyitókódját egy amerikai matematikatanár. Az órán mobilozó diák feladatán nevet a fél internet.
Vágólapra másolva!

"Egy autókereskedő egy 21 800 dolláros kocsit aján Lachlannak, de neki csak 600 dollár megtakarítása van" - így kezdődik a Reddit közösségi hírgyűjtőn terjedő matekpélda. A diáknak azt kellett kiszámolnia, hogy négy év törlesztés után mennyi marad a 22 százalékos kamattal felvett hitelből. A kísérőszöveg szerint a feladatot egy olyan diáknak adta ki a tanára, aki órán a telefonjával játszott. A szöveges feladat megoldása egyben a mobil új PIN-kódja is, ezért a diáknak mindenképpen ki kell számolnia a megoldást.

Lachlan kénytelen volt kiszámolni a PIN-kódját Forrás: Reddit

A Reddit felhasználói sokáig tartották magukat ahhoz, hogy nem segítenek a matekpélda megoldásában. Arról azonban remekül elbeszélgetnek, hogy néhány mobilos biztonsági rést kihasználva egyszerűen be lehetne jutni a készülékre. Hasonlóan jó megoldás lehet, ha a diák a számítógépére mentett biztonsági másolatból állítja vissza a telefon operációs rendszerét.

Hiteltanácsadás és happy end

Más felhasználókat a matematika-feladat ihletett meg. Ők a példában szereplő kamatot vélik túlzónak, és azt javasolják a telefon nélkül maradt Lachlannak, hogy sokkal olcsóbb autót nézzen magának. A kommenteket végigolvasók egész jó képet kaphatnak az amerikai autóvásárlási hitelekről is.

Trükkel úszta meg a munkát a mobilozó diák Forrás: Reddit

A hozzászólások között fekbukkan egy facebookos képernyőmentés is, amin egy Dimetri nevű diák érdeklődi Lachlan barátjától, hogy sikerült-e már bejutnia a telefonjába. A válasz arra enged következtetni, hogy a pedagógia nem működött ebben az esetben, a mobilozó diák egy felsőbb éves matekkönyvben megtalálta a példát és a megoldást.