Nem hackerbiztos a high-tech japán vécé

swarovskival díszített lixil luxus wc
Vágólapra másolva!
A gyártó által kiadott Androidos alkalmazás miatt sebezhetőek egy japán vécégyártó szupermodern fajanszai. A szaniterhackerek távolról bekapcsolhatják a bidét vagy forró levegőt fújhatnak a kagylóba.
Vágólapra másolva!

A japánok mindent beépítettek a vécékagylóba, amit be lehet építeni. YouTube videók, blogbejegyzések és egy Wikipédia szócikk zengi dicsőségét a csúcstechnológiának. A melegített ülőke, háttérzene, halálpontosan beállítható bidé mellett a programozható termosztátra hasonlító többgombos irányítódoboz is a vécék fontos kelléke.

Nyitni és zárni is lehet a hozzátartozó appal az okosvécét Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Az okostelefonok elterjedésével azonban megjelentek azok az appal távirányítható egységek. Kiberbiztonsági kutatók most a Satis márkájú csúcstechnológiás vécékben találtak zavaró hibát. Az illatosítóegységgel, levegőbefúvóval és bidével felszerelt számítógépvezérelte kagyló programozására a kelleténél kevesebb figyelmet fordítottak. Mindegyik Satis egységre ugyanazzal a 0000 PIN-kóddal lehet csatlakozni Bluetooth-on keresztül. Ha pedig a kapcsolat megvan, a támadók szabadon kapcsolgathatják ki-be a fajansz fejlett funkcióit.

A sebezhetőséget felfedező Trustwave többször megpróbálta figyelmeztetni a kagylók gyártóját a hibára, ám egyelőre nem nyugtázták a problémát.