Ebben a játékban törnek a legszebben az autók

real time szimulációs játék, BeamNG
Vágólapra másolva!
A Drive nevű szimulátor készítői azt szeretnék, ha játékukban minden olyan lenne mint a valóságban, függetlenül attól, hogy ez a monitoron jól néz ki, vagy sem. Kipróbáltuk a legjobb törésszimulációt kínáló játék korai verzióját.
Vágólapra másolva!

A legtöbb videojátékban még a vastag acélból készült lámpaoszlopok, húsz centi magas járdaszegélyek sem állják útját az autónak, a száguldás közben általában sem kuka, sem kresztáblák nem jelentenek akadályt a játékosnak. Ezzel az elcsépelt gyakorlattal szakít a BeamNG nevű amerikai startup cég új fejlesztése, a Drive című szimulátor, amelynek készítői a lehető legnagyobb élethűségre törekszenek. Mottójuk szerint a játékban mindennek úgy kell kinéznie, ahogy a valóságban, nem pedig úgy, ahogy az jól mutat egy monitoron.

Ebben a játékban nem lehet őrülten száguldozni Forrás: BeamNG

A program egyelőre nem tekinthető játéknak, mivel egyelőre csak egy bárki által ingyen letölthető technológiai demó, illetve egy 11,5 euróért elérhető korai alfa verzió érhető el belőle. Az előbbi szoftver egyetlen autót és egyetlen pályát tartalmaz, a fizetős korai kiadásban azonban a pickup terepjáró mellett versenyautó, kétajtós városi kisautó, szedán és teherjármű, valamint különböző pályák is helyet kaptak.

A Drive pályái jelen állapotukban tulajdonképpen virtuális környezetek, amelyek arra szolgálnak, hogy tesztelhessük bennük a járműveket. Az ingyenes technológiai demóban vezethető terepjárót tucatnyi különböző ugratón, alagútban lehet tesztelni egy milliméterpapírhoz hasonló tesztkörnyezetben.

A játékot billentyűzettel, vagy a PC-hez kapcsolt Xbox-irányítóval is lehet vezérelni, az F1 lenyomásával az egyes gombok funkcióit is listázni lehet. Arra mindenki már az első másodpercben rájöhet, hogy a játékban ugyanolyan óvatosan kell hajtani, mint a valóságban. Egy hatalmas ugratást követően a karosszéria és az alváz is behajlik, sokszor még a kipufogó is leszakad, a karosszéria darabjai pedig soha többé nem illeszkednek pontosan.

Nem lehet százötvennel sem bevenni a kanyart, a padlógázra a járgány igen könnyen lecsúszik az útról, a fák pedig a hagyományos játékokkal ellentétben minden esetben útját állják a járműveknek ahelyett, hogy egyszerűen kitörnének. Alattomosak az útpadkán lévő sziklák és kövek is, ezek is megdobják az autót, vagy mondjuk leszakítják a kereket. Bár a legérdekesebb helyszínek csak a program fizetős verziójában kaptak helyet, az ingyenes kiadásban elérhető tesztpálya akadályai is érdekes tapasztalatokkal szolgálnak.

Sajnos a játék érezhetően nem teljesen kiforrott, még egy izmos hardverrel szerelt gépen is hajlamos volt lelassulni. Szerencsére készítői a honlapjukon több tippel is szolgálnak a teljesítmény növeléséhez. Sajnos azt már eleve leszögezték, hogy az ingyenes demó nem fog frissüln, így aki rákattant a Drive-ozásra, annak érdemes Paypalen kifizetni érte a háromezerötszáz forintnak megfelelő összeget.