Miért kell egy vaknak csúcsmobil?

krekács ervin, a vak iphone-használó, minek egy vaknak csúcsmobil című cikkhez
Vágólapra másolva!
Gondolta volna, hogy a vakok is elboldogulnak az érintőképernyővel, és egy kellően fejlett okostelefon minden korábbinál jobban segíti a mindennapjaikat? Megmutatjuk, hogyan működik egy iPhone sötét képernyővel.
Vágólapra másolva!

Sosem tudtam elképzelni, hogyan lehetne egy érintőképernyőt csukott szemmel kezelni, pedig az új okostelefonok vakoknak és látássérülteknek szánt kezelőfelülettel is fel vannak szerelve. Egy lelkes iPhone-használó, a vak Krekács Ervin megmutatta nekünk, hogyan lehet csupán hallás és tapintás alapján kezelni egy okostelefont.

A vakok inkább iPhone-osok

Ervin elmondta, hogy korábban sosem volt Mac-felhasználó, számítógépén is még Windows XP fut, de a korábbi Nokiáját - amelyen csak a menürendszert és az üzeneteket lehetett felolvastatni - végül egy iPhone 4-re cserélte le.

Videónkon megnézheti, hogyan lehet hallás és tapintás alapján használni egy iPhone-t

“Ugyan a vak ismerőseim közül is többen használnak androidos mobilt, de a vakok inkább iPhone-osok.” Ennek az az oka, hogy az Apple készülékében régebb óta elérhető, és kiforrottabban működik a használathoz nélkülözhetetlen felolvasó funkció. Androidos készülékekkel Ervin ismeretségi körében előfordult, hogy egy korábban jól működő applikációnál egy frissítés után nem működött tovább a felolvasó automatika, amely nélkül egy nem látó felhasználó nem is tud semmit használni a telefonon. Az ilyen inkompatibilitási problémákkal az Androidot fejlesztő Google is tisztában lehet, mert a tavaszi fejlesztői konferenciáján külön szekción mutatták be, hogyan lehet mindenki számára használható appokat fejleszteni.

Az iOS felolvasó szolgáltatása nem azonos a Siri nevű szolgáltatással, ami a beszédparancsokat ismeri fel, ez ugyanis még mindig nem tud magyarul, ellentétben az Androiddal. Ugyanakkor az Apple mobiltelefonja és az azon futó appok gond nélkül kimondanak bármit az anyanyelvünkön, bár az idegennyelvű appok használatához minimális nyelvtudásra azért szükség van. Viszont mivel az Apple minden appot előzetesen bevizsgál, a felolvasó funkció működése az appok esetén is garantált.

A telefon megmondja, mennyi a pénz

Segítőnk az okostelefon birtoklásának egyik leghasznosabb funkciójának a pénzfelismerő appot tartja, amelyet fejlesztői csak nemrég tettek képessé a forint azonosítására is. Ahogy videónkon is jól látható, Ervin a telefon hátlapjára helyezi a papírpénzt, majd lassan eltávolítja, hogy az iPhone kamerája ráfókuszálhasson. A telefon szinte azonnal megmondja, hogy ötszázas, ezres, vagy ötezres bankó van-e a kezében.

A beszélő menüvel Ervin is tudja kezelni az iPhone-ját Forrás: Origo Techbázis

Ez azért ér kincset a mindennapokban, mert az eurótól eltérően a magyar papírpénzeket semmilyen módon nem jelölik meg - igaz, a Braille-írás lenyomata valószínűleg idővel úgyis lekopna - , ráadásul a bankók mérete is azonos.

Tapipaddá válik a sötét képernyős iPhone

Ervin akadálymentes módban használt iPhone 4-ese másképp működik, ahogy megszoktuk. Alapesetben a kijelző háttérfényét bekapcsolás után három ujjával háromszor kattintva lekapcsolja, csak a felvétel kedvéért hagyja bekapcsolva. Az előbbi esetben az érintést érzékelő szenzorok aktívak maradnak, és a telefon minden más funkciója is. A kikapcsolás elvileg energiatakarékosabb használatot biztosít, de használója szerint vajmi keveset ér: a vak felhasználóknak ugyanúgy naponta kell tölteniük az iPhone-t, mint mindenki másnak, nem meglepő, hogy ő maga is mindenhova töltővel felszerelkezve jár, hiszen a régi telefonokkal szemben itt nincs lehetőség a telep cseréjére.

A vakoknak szánt üzemmódban az iPhone ikonjaira nem lehet egyesével rábökni, mindig egy van közülük kijelölve, és az ujjakat úgy kell huzogatni közöttük való választáshoz, ahogyan azt egy laptop tapipadján teszi az ember. A rendszer minden egyes alkalommal beolvassa az ikon nevét, a főképernyő oldalai között ugyancsak többujjas gesztusparanccsal lehet lapozni, erről is hangüzenet tájékoztat.

Olvasni könnyű, gépelni nehéz

Rövid ismerkedésünk során kiderül, hogy az üzenetek vagy akár a hírek felolvasása is könnyen megy az iPhone-nal. Ha viszont egy e-mailt kell beírni, vagy a navigációs programnak kell megadni egy címet, akkor egyelőre a magyar látássérülteknek egy speciálisan számukra átalakított virtuális billentyűzetre kell hagyatkozniuk. A Siri beszédfelismerő még nem tud magyarul, az angol verzió használatához pedig akcentus nélküli, tökéletes kiejtésre van szükség, ráadásul ez Ervin iPhone 4-én nem is működik, mivel az erősebb 4S modellen debütált először.

Látónak és vaknak egyaránt nehézkes még a szövegbevitel Forrás: Origo Techbázis

Az érintőképernyős szövegbevitel sokszor még egy látó embernek is bonyolult, nincs ez másként az akadálymentes változatokban sem. Az egyik ilyen felület minden egyes kiválasztott betű nevét kimondja, amelyet a felhasználó lenyomva tart ujjával, és ujjmozdulattól függően beírja vagy törli azt. A másik felület esetén az egyik kézzel a betűk közt kell válogatni, a másikkal pedig a leütést lehet aktiválni. Még gyakorlás után sem lehet túl gyorsan gépelni velük, az Androiban már benne lévő beszédfelismerés érezhetően hiányzik az iOS-ből, bár a magyar nyelvű szövegek diktálását biztosító Dragon Dictation app Ervin iPhone-ján is rajta van.

Jobb, mint a PC

Ervin szerint az iPhone vagy hasonló fejlettségű okostelefonok valós segítséget adnak a vak felhasználók mindennapjaiban, ennek ellenére semmilyen támogatást nem kapnak a fejlett okostelefonok megvásárlására a szolgáltatóknál amúgy is bárki számára elérhető részletfizetésen túl. Ő maga már a harmadik iPhone 4-esét nyúzza, az első kettőt garanciális hiba miatt kicserélték neki. Jelenlegi iPhone-jából leginkább a kikapcsolt állapotban is működő ébresztőóra hiányzik a leginkább, az ötös iPhone-ra nagyobb mérete miatt nem vágyik. 4S-re azonban váltana, az ugyanis gyorsabb processzorával fürgébben működik, és jobb a kamerája is. A kamera minősége azért fontos, mert léteznek színeket felismerő, illetve a zárt térben való eligazodást segítő, fényt érzékelő appok is, ezek pedig annál hatékonyabban tudnak működni, minél jobb minőségű a beépített kamera.

A bankjegyfelismerő a legnagyobb segítség a mindennapokban Forrás: Origo Techbázis

A telefonon a magyar hírszájtok és tévécsatornák applikációi mellett többek közt a Skype és a Viber nettelefonos appok is megtalálhatók, mert ezeket sokkal kényelmesebb az iOS alól használni, mint PC-n. Ervin szerint az iPhone és az iPad komoly előnye a Windowszal szemben, hogy ezek alapból jól használható felolvasófunkcióval rendelkeznek, míg a Microsoft rendszereiben lévő Narrátor funkció nem az igazi, a professzionális képernyőolvasó program pedig a számítógépre 250 ezer forintba kerül, és arra sem jár támogatás.