Elkezdik építeni az ország legerősebb épületét

ELI, szegedi szuperlézer, látványterv
Vágólapra másolva!
A negyvenöt méteres cölöpökön álló, szuperstabil szegedi lézerközpont építése ősszel kezdődik.
Vágólapra másolva!

Sikeresen zárult a beruházás mintegy kétmilliárd forintos költségű előkészítő fázisa, startra kész a szegedi lézerközpont építése, a kivitelezés ősszel indulhat el, a kutatások 2016 elején kezdődhetnek - közölte Lehrner Lóránt, a projekt mögött álló ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kémiai reakciókat vizsgálnak majd a szuperlézerrel

A szegedi Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt egyike a három épülő európai uniós lézeres kutatóintézetnek, amelyek a nagy erejű fényforrásokat különböző módon hasznosítják munkájukban. A szegedi lézer rendkívül rövid impulzusok kibocsátására lesz képes, egy löket egy attoszekundumot vesz igénybe, ami a nanoszekundum egymilliárdod része. Bizonyos kémiai reakciók emberi ésszel nehezen felfogható idő alatt zajlanak le, ezek vizsgálatában lehet segítség a szuperlézer.

A szegedi lézerközpont látványterve Forrás: ELI-HU

A kutatóközpont épülete különleges műszaki megoldásokat tartalmaz, mivel a lézeres kutatási feladatok ellátása extrém pontos stabilitást igényel. Ahogy korábbi cikkünkben részletesen is elolvashatja, a szegedi központ épülete összesen 823 darab, 45 méteres mélységben a földbe ágyazott cölöpökön áll majd, amelyek teljesen kiküszöbölik az esetleges talajmozgást és rezgést.

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor elsősorban a rendkívül szigorú rezgésvédelem, a stabil hőmérséklet és páratartalom, a tisztaterek, valamint a sugárvédelem feltételeinek kellett megfelelni. A speciális igények miatt csupán az épület alapozásának elkészítése mintegy kilenc hónapot vesz majd igénybe.

Hazavonzhatja a külföldre költözött szakértőket

A beruházáshoz megszerezték az összes engedélyt, a kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás már több mint egy hónapja zajlik, várhatóan ősszel kezdődhetnek meg a munkálatok. A tervek szerint az építés első szakasza 2015-re fejeződik be, a kutatás 2016 elején kezdődhet el, ezzel párhuzamosan valósul meg a beruházás második üteme.

Ezen a területen létesül majd a központ Forrás: ELI-Hu

A technikai előkészítéssel párhuzamosan már elkezdődött a kutatóközpont mintegy négyszáz munkatársának toborzása is. Egy külföldön dolgozó magyar szakember személyében sikerült megtalálni az intézmény tudományos főmérnökét, hamarosan döntés születik a tudományos igazgató személyéről, szeptember-októberben pedig fölvesznek 10-15 fiatal pályakezdő kutatót is. Lehrner Lóránt szerint a központ létrehozásának nagyon fontos szerepe van a lézerfizika területén komoly eredményeket elérő, jelenleg külföldön dolgozó magyar szakemberek hazacsábításában