Fényképezőgép-ritkaságot árvereznek el Pesten

Leica, Luftwaffe, fényképezőgép
Vágólapra másolva!
A fényképezőgép-gyűjtés egyik Szent Grálja, a Luftwaffe számára gyártott Leica kamera tűnt fel egy magyar internetes árverésen. 
Vágólapra másolva!

Luftwaffen-eigentum - azaz a náci Németország légierejének tulajdona - ez a felirat és néhány sorozatszám tehet igazán drága, gyűjtői példánnyá egy koros Leica fényképezőgépet. A Budapest belvárosában található Soós Fotókereskedés árverésén pont egy ilyen, katonai karriert befutott fényképezőgép tűnt fel.

A háborús krómhiány miatt mázolták szürkére a Luftwaffe-kamerát Fotó: Mudra László - Origo

A légierős származást sugalló felirattól eltekintve a régi gép nem túl vonzó látvány. Míg a háború előtt és a háború után gyártott Leica kamerák ezüstszínű krómozással rendelkeztek, a katonai gép a csatahajókat idéző szürkére van festve. A színre természetesen a háború a magyarázat, korán hiánycikké vált a króm, ezért dönthetett az Leitz gyár a festés mellett.

A gépen egy összecsukható, ötven milliméter gyújtótávolságú objektív található. Nehéz elképzelni, hogy a pilóták ilyen kamerákkal értékelhető képeket tudtak készíteni. Soós szerint azonban a század közepén a legtöbb gép ilyen objektívvel rendelkezett, a helyszínen történő zoomolás helyett később, a laborban nagyítottak a levegőből készült képeken.

Az objektív összecsukható, így kisebb helyet foglal a gép Fotó: Mudra László - Origo

Az ötszázezer forintos kikiáltási árú fényképezőgépre egyelőre csak egy licit érkezett. Soós András, a fotóüzlet tulajdonosa úgy tapasztalta, hogy az érdeklődők az internetes árverések utolsó fél órájában szoktak megjelenni.

Vannak megválaszolatlan kérdések

A Leitz gyár termelése a világháború alatt is jól volt dokumentálva. Ma is pontosan ki lehet deríteni, hogy egy-egy fényképezőgépet mikor gyártottak, hová szállították le, mondta el Fejér Zoltán Leica-szakértő az Origónak. Ezt a Luftwaffénak, a Wehrmachtnak és a haditengerészetnek gyártott gépek esetében is meg lehet tenni. "A fényképezőgép-gyűjtésben nincsenek meglepetések, aknák, a készülékeket nyomon lehet követni" - mondta Fejér.

A gépekről a világháború után gyakran eltávolították azokat a jelöléseket, amelyek a katonai múltra utaltak. Ezt sokszor akkor is megtették, ha a fémbe voltak belemarva. A szakértő számára azonban más jelek is elárulhatják egy gép korát. Az árverésre került darabbal kapcsolatban Fejér Zoltán arra hívta fel a figyelmünket, hogy a fényképezőgép bőrözése az ötvenes években használt technológiával készült, a Luftwaffe által megrendelt gépekre felvésett FL kezdetű sorozatszám pedig nincs rávésve a gépre. Ezek mellett az objektív feliratának betűtípusa sem pontosan olyan, mint amit más gépeken használtak. A hibákra lehet magyarázat. Az elmúlt harminc évben például adtak már el aukción olyan nyomon követhető, eredeti katonai Leicát, amelyről hiányzott az FL jelzés.

Vigyázat, hamisítják

Magas áruk és népszerűségük miatt a háborús időkben készült Leicák a hamisítók kedvelt termékei. A világháború alatt fellépő krómhiány miatt csatahajószürkére festett példányok mellett lehet találkozni aranyozott, faborítású, gravírozott náci szimbólumokat viselő darabokkal is. Az utólag luftwaffésított, de eredetileg is Leicának gyártott gépek még a jobb minőségű másolatok közé tartoznak.

Az igazi katonai gépekre nem véstek birodalmi sast (az ezüstszínű kamera orosz fényképezőgépből készült "Leica") Fotó: Mudra László - Origo

Az aranyozott, horogkereszttel és birodalmi sassal díszes kamerákat jellemzően orosz FED vagy Zorkij gépekből alakítják át. Az alanyokon nem sokat kell változtatni, mert ezek a gépek eredetileg is különböző Leica típusok orosz koppintásai voltak. Az amatőr hamisítványokat - az óriási birodalmi sasok mellett - az is elárulja, hogy az apróbb, de még szemmel észlelhető részletekkel nem törődtek a készítőik. "Gyakran még a film visszacsévélését lehetővé tevő gombnál sem az R jelölés (rückwärts) szerepel, hanem egy cirill írásjegy" - mondta el Soós András, az aukciót szervező fotókereskedés vezetője.

Az idő felértékeli a dolgokat

A ma is nagyon híresnek számító Leica mellett számos olyan fényképezőgép van, amit jó áron lehet eladni. "A Dulovits Jenő fotóművész által tervezett Duflex fényképezőgép mára gyűjtői példánnyá vált, pedig régen ötven forintért kínálták őket kosárból az Ecserin" - mondta Soós András. A gyűjtők a minél hibátlanabb, eredeti dobozzal, számlával, leírással rendelkező darabokat keresik. Az összes tartozékkal rendelkező kamerákért akár súlyos tízezrekkel is többet fizetnek, mint egy jó állapotú, de papírok nélküli gépért.

"Luftwaffe-tulajdon" - ettől a felirattól lesz még drágább egy amúgy sem olcsó fényképezőgép Fotó: Mudra László - Origo

Az osztrák diákok által indított lomográfia mozgalom pedig olyan szovjet tömegkamerák iránt támasztotta fel az érdeklődést, amelyek sosem voltak profi gépek. Ma többet ér egy műanyagból készült Ljubitel fényképezőgép vagy a régen olcsó családi kamerának számító Szmena, mint tíz évvel korábban. Ezeket a gépeket ráadásul nem is a gyűjtők veszik, hanem a fényképezni tanuló fiatalok. A Sziget miatt Budapestre utazott turisták például gyakran térnek haza egy-egy új orosz fényképezőgéppel.