Betiltanák a britek a slusszkulcsmobilokat

slusszkulcs-mobiltelefon
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a brit hatóságok azt fontolgatják, hogy illegálissá teszik a szigetországban az Amazon és más internetes áruházakban bárki által beszerezhető minimobilok árusítását. E készülékek többsége olyan külsővel készül, hogy valamelyik ismert autómárka elektronikus slusszkulcsára hasonlítson, de a miniatűr készülékházban teljes értékűen használható mobilkészülék található, bár ezek a telefonok 3G-s mobilhálózaton hívásra alkalmatlanok, csak 2G-n lehet velük beszélgetni.

A "key fob mobile phone" kifejezésre egy sor, főként kínai gyártmányú készülékeket lehet találni az internetes áruházakban, többek közt a BMW, Audi, Bentley, Porsche, vagy Volkswagen járművek slusszkulcsára hasonló kivitelben lehet megvenni húszezer forintnak megfelelő összegért. A legtöbb hirdetésben az is olvasható, hogy a készülék a világ legkisebb mobiltelefonja, és szinte kivétel nélkül mindig utalnak a hirdetők arra, hogy a telefon fémtartalma rendkívül alacsony.

Nem slusszkulcs, ez egy mobiltelefon Forrás: Amazon

A Times című brit lap által megkérdezett szakértő szerint ezt azért hangsúlyozzák ki a hirdetők, mert ezeket a minitelefonokat előszeretettel csempészik be börtönökbe is, ahol általában fémdetektorral vizsgálják át a foglyokat. A lap egy olyan hirdetést is talált, amelyben az egyik ilyen telefont egy fogvatartottat ábrázoló karikatúrával népszerűsítették.

A minitelefonokat nem csupán a szervezett bűnözés ellen fellépő szervek, de egy autógyártókat tömörítő érdekvédelmi szervezet is támadja, a kínai gyártmányú készülékeken ugyanis engedély nélkül helyezték el az autómárkák jelvényeit.

A Vatera nevű magyar aukciós portálon is ráakadtunk egy BMW-jelvényes minimobilra, amelyre e sorok írásakor 16 ezer forinton állnak a licitek, a termék villámáron 37 ezer forint ellenében vehető meg. Ez a készülék magyar nyelvű menüvel is rendelkezik, hirdetője azonban nem könnyű rejthetőségét, hanem egyediségét emeli ki a hirdetésében.