Visszavonul a Microsoft vezetője

Steve Ballmer a Microsoft távozó igazgatója
Vágólapra másolva!
Steve Ballmer nyílt levélben jelentette be lemondását. Mióta ő vezeti a céget, mindenkit kiszorított, aki utódja lehetne. Bár jól érezte, hogy merre tart a számítástechnika, amikor átvette a céget Bill Gatestől, a vezetésével hol jobb (Windows 7), hol rosszabb (Vista) termékekkel állt elő a Microsoft, és korábbi magabiztos uralmát nem sikerült visszavennie.
Vágólapra másolva!

Steve Ballmer, a cég jelenlegi vezetője a Microsoft dolgozóinak küldött nyílt levélben jelentette be, hogy a lemond. Még egy évig ügyvezető elnökként irányítja a Microsoftot, amíg az igazgatótanács megtalálja az utódját.

Ballmer nem a visszafogottságáról volt híres Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

“Azért teszem meg ezt a lépést, mert ez a legjobb a cég számára, amelyet szeretek. Örömmel maradok a Microsoft legnagyobb tulajdonrészének birtokosa” - írja a Microsoft-alkalmazottaknak küldött körlevelében Steve Ballmer, a cég vezetője. A következő 12 hónapban még az emblematikus Ballmer fogja irányítani a vállalatot, amíg az igazgatótanács nem talál megfelelő jelöltet a helyére.

A keresés máris elkezdődött. A veterán technológiai vezetőnek számító John Thompson által vezetett igazgatótanács a Heidrich & Struggles nevű fejvadász céget kérte fel erre. A csoport egyelőre a Microsofton belül és más cégeknél is keresi Ballmer utódját.

Szalámitaktika

A Microsoft következő igazgatójának megtalálása nehezebb feladat lehet, mint azt elsőre gondolnánk. A cég vezetéséről kiszivárgó pletykák és a cég belső ügyeit szabadabban kitárgyaló korábbi Microsoft-alkalmazottak mind arról számoltak be, hogy óriási harc zajlik a vezetők között. Ennek a pozícióharcnak esett áldozatul Ray Ozzie, akit sokáig Bill Gates utódjának tekintettek a cégnél, de számos sikertelen cloud computing fejlesztés után 2010 őszén elhagyta a Microsoftot.

Nem maradtak trónkövetelők a Microsofton belül Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Hasonló pálya jutott az 1989 óta a Microsoftnál dolgozó Steven Sinofskynak, akinek a Windows 7-et köszönheti a vállalat. Sinofsky lemondása különösen azért volt meglepő, mert az általa vezetett Windows-részleg hagyományosan az egyik legkomolyabb erő a cégen belül. Az okokat firtató cikkek a Microsoft felsővezetésén belüli konfliktusokra és a Windows 8 gyenge eredményeire vezetik vissza a Windows-vezér távozását.

Imádom ezt a céget

Míg a Microsoft alapítója, Bill Gates inkább egy félénk, kockafejű tinédzserre hasonlított még a harmincas éveiben, Ballmer a cég történetében folyamatosan a showman szerepét töltötte be. A Windows egyik korai verzióját például egy amerikai használtautó-kereskedő harsány stílusában tukmálta az emberekre tévéreklámokban.

Ahogy az a hatperces “best of” válogatásban is megtekinthető, a vérbeli kereskedőként gondolkodó Ballmer nem volt rest a protokollt felrúgva, részeg páviánként ugrálva és üvöltözve - “imádom ezt a céget” - népszerűsíteni a cégét alkalmazottainak ezrei előtt. Egy másik alkalommal a windowsos fejlesztők fontosságát hangsúlyozta egy fejlesztői konferencián úgy, hogy teljesen átizzadt ingjében a developers, vagyis a fejlesztők szót kántálta. A Bill Gates 2006-os visszavonulásakor készült vicces videón főnökével a What is love című nyári slágerre is táncoltak.

Gates első embere

A Microsoft harmincadik alkalmazottjaként vette fel Steve Ballmert még 1980-ban, ő volt a cég első üzleti igazgatója. Az évek során az univerzális vezetőnek bizonyuló Ballmer a cég több osztályát is irányította. Marketing-, fejlesztési és üzemeltetési feladatai egyaránt voltak. Bill Gates első embereként töretlen pályát futott be. A kilencvenes évek legelejétől már titulusa szerint is a cég második emberének számított, később ezt erősítették meg, amikor a Microsoft elnöke lett.

A sikeres Windows 7 és a bukott Windows 8 is a távozó vezetőhöz kötődik Forrás: AFP/Robyn Beck

A cég vezetését a Microsoft elleni ezredfordulós trösztellenes perek - a perek cégen belüli hatásáról korábban itt írtunk - után vette át Bill Gatestől Ballmer. Az alapító a továbbiakban már csak mérnöki kérdésekkel foglalkozott a Microsoftnál, míg 2009-ben végleg felállt, hogy teljesen a humanitárius munkának szentelhesse magát. Már a komoly üzleti bukásnak számító Vista operációs rendszer is inkább Ballmerhez kötődik, de az ő vezetése alatt került piacra a sikeres Windows 7 és a nagyon lassan terjedő Windows 8 is.

A Microsoft új igazgatójára egy átalakulóban lévő, problémás termékekkel rendelkező cég vár. A Windows 8 nem számít sikertörténetnek, a remekül sikerült Windows Phone 8-at futtató készülékek iránt csekélyebb az érdeklődés, mint azt megérdemelnék. Eközben a hagyományos PC-k - amelyek operációs rendszerétől és irodai csomagjától a Microsoft stabil bevételt remélhetett - jelentősége gyorsan csökken. Helyüket táblagépek és okostelefonok veszik át. Karácsonyra pedig meg fog jelenni a Microsoft játékkonzoljának legújabb, Xbox One nevű verziója is, amely szintén komoly viták között született. Nem fog unatkozni az új vezérigazgató.

A magyarok tojással dobták meg

Steve Ballmer öt évvel ezelőtti magyarországi látogatása során az Origo vendége volt, az internetezők faggathatták (a chatelésről készült galériánkat itt találja). Akkor egy éve volt már a boltokban a cég egyik legrosszabbul sikerült operációs rendszere, a Vista, Ballmer azonban nagyon bizakodó volt a cég jövőjét illetően. Akkor még úgy tartotta, hogy a Microsoft képes lesz lekörözni a Google-t még az ő vezetése alatt. A 2008-as beszélgetés során egyébként a cégvezető még úgy kalkulált, hogy még legalább kilenc évet eltölt a szoftveróriásnál, vagyis eredeti tervei szerint 2017-ig igazgatta volna a vállalat ügyeit.

Előre látta, hogy meg fognak változni a számítógépek és a felületek Forrás: AFP/Robyn Beck

Ballmer már akkor megjósolta, hogy a felhasználói élmény jelentősen megváltozik, a jövő számítógépei érintőképernyősek lesznek, és felismerik majd a beszédet. Tulajdonképpen erre a mai táblagépek és okostelefonok is képesek, bár pont a rivális Google és Apple cégek jeleskednek ezek piacán. Az Apple-ről - amely akkor már előrukkolt az első iPhone-nal - már akkor elismerően nyilatkozott Ballmer, akit fél órával később, a Corvinus Egyetemen tartott előadása során tojásokkal dobált meg egy nyílt forráskodú szoftverekért lelkesedő aktivista.

Ön szerint van még esélye a Microsoftnak a Google-lal és az Apple-lel szemben? Írja meg véleményét a Facebookon!