Felhasználóinak arcára vágyik a Facebook

Vágólapra másolva!
A profilképekről ismerné fel automatikusan használóit a közösségi oldal.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint még nem tudni, hogy a Facebook milyen újításokat tervez, de a csütörtökön frissített adatkezelési irányelvek értelmében kibővülhet a közösségi oldalon jelenleg is elérhető, de felhasználói hozzájárulást igénylő arcfelismerő szolgáltatás használata.

A hírögynökség értelmezése szerint az új feltételek alapján a közösségi oldal azt tervezi, hogy automatikusan rögzítse felhasználóinak arcát az oldalra feltöltött profilfotó alapján. Ennek használata egyébként nem kötelező, és azt is elég nehézkes leellenőrizni, hogy valóban egy adott személy látható-e a fotón, vagy sem, de a facebookozók jelentős része valódi fotót oszt meg az oldalon a világgal.

Ezzel tudni lehet, ki hogy néz ki

Ha a profilfotón a rendszer alapból arcfelismerést futtat, elviekben megoldható, hogy a Facebook tudja, hogy valaki mely más fotókon bukkan fel. Ez az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) internetes megfigyelési botránya kapcsán sok felhasználó nemtetszését válthatja ki, bár még nem tudni, mikor vezetik be ezt.

A Facebook adatvédelmi vezetője, Erin Egan szerint ha az arcfelismerést a profilképekre is kiterjesztik, az a felhasználók számára a korábbinál szélesebb körű kontrollt biztosít az oldalra feltöltött fotók felett. Ha a rendszer alapból tudja, hogy néznek ki, automatikusan képes jelezni, ha egy felvételen megjelennek, még akkor is, ha egy képen manuálisan nem jelölték be őket.

Európában már most sem működhet

Egan egyébként kiemelte, hogy a arcfelismerő funkciót a továbbiakban ugyanúgy ki lehet kapcsolni, ahogy eddig. Adatvédelmi aggályok miatt egyébként az európai felhasználók számára a Tag Suggest, vagyis egy képen látható személy nevét felkínáló funkció nem is érhető el.

Ebben a régióban csak az arcokat emeli ki a Facebook felülete, ahol manuálisan kell megadnia a felhasználóknak a bejelöléseket. A Facebook munkatársa szerint nem kizárt, hogy a jövőben az emberek fotón való megjelölésén kívül másra is használni fogják a technológiát, de erről még semmi konkrétumot nem lehet tudni.