Kész a digitális dobókocka

Dice +, dicepl.us, smart dobókocka
Vágólapra másolva!
Tizenkétezer forintba kerül a digitális dobókocka. Csúcstechnológiát tartalmaz, de hetest már nem lehet vele dobni.
Vágólapra másolva!

Ötezer évet kellett arra várni, hogy végre egy amerikai cég továbbfejlessze a dobókockát. Az új eszköz Bluetooth-on csatlakozik a tablethez vagy az okostelefonhoz, a kidobott számot pedig rögtön meg is oszthatjuk az ismerősökkel.

Egyelőre még csak maroknyi alkalmazás támogatja a digitális dobókockát. Eleve kevés társasjáték és dobókockás partijáték van az iTunes szoftverboltban és a Google Play boltjában. Ezeknek pedig csak töredékét készítették fel a DICE+ használatára.

A digitális kockát még csak tucatnyi játék használja Forrás: Dicepl.us

A digitális kocka kiadásával egy időben kiadták azt a fejlesztői készletet is, amivel bármelyik szoftvert össze lehet barátkoztatni a DICE+-szal. A fejlesztőknek várhatóan nem kell nagyon rohanniuk a munkával, a kocka 12 ezer forintba kerül. Ennyiért óvatos becsléssel számolva is legalább száz darab dobókockát lehet vásárolni.

Szenzor méri meg, melyik szám jött ki

A DICE+ egyszerre rendkívül bonyolult és nagyon egyszerű. A kocka testében több szenzor dolgozik: tudja mikor fogták meg az eszközt, milyen hosszan gurult az asztalon, egyenes felületen állt-e meg és természetesen azt is, hogy milyen szám jött ki. A szenzorokból befolyó adatok alapján állapítja meg azt is a kocka, hogy érvényes volt-e a dobás. Ha csak leejtették az egyik oldalára, akkor nem küldi el a számot a tabletnek. Az alkatrészek úgy vannak elosztva az eszközben, hogy az se befolyásolja a dobásokat. A DICE+ hátránya viszont, hogy csak a hagyományos hatoldalú kocka helyett használható, egytől tízig már nem tud számokat generálni.

A dobókocka és a társasjáték is több ezer éves találmány Forrás: Wikipedia

Az ötezer éves dobókockát időnként megpróbáltak megváltoztatni. Négyoldalú kockákat használtak már Ur királyi játékához is, amelyeket időszámításunk előtt 2600-ra datálnak, de a rómaiaknak is voltak négyoldalú kockái. A ma leginkább megszokott hatoldaldalú kocka mellett a 13. században megjelentek a hét és nyolcoldalú eszközök is. Ezeket ráadásul nem kisebb személy találta fel, mint X. Alfonz, kasztília királya. A szerepjátékok elterjedése után pedig elterjedtek tíz és húszoldalú kocka is. A nyolcvanas évek közepén egy amerikai feltaláló még százoldalú kockát is készített, ami már jobban emlékeztet egy golyóra, mint bármi másra.