A Microsoft megveszi a Nokia mobilrészlegét

Nokia lumia 820
Vágólapra másolva!
A szoftvercég hamarosan saját mobilokat és táblagépeket gyárthat a Windowshoz. Az egykor piacvezető gyártó okoskészülékei újra sikeresek lehetnek.
Vágólapra másolva!

Ennek keretében az egykor piacvezető gyártónak számító, ám mostanra az okostelefonok piacán nem túl sikeresen szereplő Nokia készülékgyártó részlegének világszerte dolgozó 32 ezer munkatársa a Microsofthoz csatlakozik. A megállapodás értelmében a Microsoft birtokába kerülő vállalat által gyártott készülékek még legalább tíz évig a Nokia márkajelzést fogják viselni. Ez továbbra is a finn vállalat tulajdona, a Microsoft csak jogosult lesz használni a megállapodás részeként. A Nokia okostelefonokra szánt, globális lefedettségű, offline is használható navigációs szoftverét fejlesztő részleg továbbra is a finn anyacég birtokában marad, de a redmondi vállalat licenceli a szoftveres megoldásokat.

A Microsoft összesen 3,79 milliárd eurót fizet a Nokia készülékgyártó részlegéért és további 1,65 milliárd eurót a mobilcég szabadalmaiért, így összesen 5,4 milliárd eurót tesz ki a várhatóan a jövő év első negyedében lezáruló felvásárlás. Az akvizíciót mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta, de azt még a Nokia részvényeseinek és az illetékes szabályozó szerveknek is jóvá kell hagyniuk.

Rászorulnak egymásra

Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója - aki nemrég jelentette be, hogy egy éven belül visszavonul cége vezetésétől - a felvásárlást olyan szituációként jellemezte, amely mindkét vállalat, a munkatársaik, részvényeseik és a felhasználók számára is előnyös. A Nokiát két éve Stephen Elop, a Microsoft egyik korábbi felsővezetője irányítja, aki a felvásárlás révén valószínűleg újra korábbi munkaadójának alkalmazottja lesz. Sajtóbeszámolók őt Ballmer egyik lehetséges utódjaként tartják számon.

A Lumia 1020, a Nokia idei csúcsmodellje Forrás: Nokia

A sikeres együttműködésre mindkét fél rászorul: a Microsoftnak népszerű okostelefonokra és táblagépekre - várhatóan hamarosan ezeket is gyártani fog a Nokia - van szüksége, amelyek a saját szoftverét használják. A Nokia készülékeinek összeladásai tavalyhoz képest az idén nyáron 24 százalékkal csökkentek, bár a Windows Phone-t futtató Lumia modellek eladásai emelkedni tudtak. Jelenleg a Nokia Lumiák a legnépszerűbb Windows Phone-os készülékek, bár a platformot az Androiddal ellentétben nem is nagyon alkalmazzák más gyártók. Piaci részesedésben azonban még mindig a Google és az Apple szoftverét futtató típusok állnak az élen világszerte. A Windows 8 és RT szoftvereket futtató táblagépek sem terjedtek el világszerte.

Bírálóik szerint a Nokia és a Microsoft egyaránt túl lassan reagált a mobileszközök forradalmára - mobilból ma már az okos típusok kelendőek, laptop helyett pedig egyre többen vesznek táblagépet -, ezért maradnak el eladásaik a két fő rivális mögött.

Nem lesz többé szoftvercég

Manoj Menon, a Frost & Sullivan tanácsadócég munkatársa a felvásárlásról a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Microsoftnál a legnagyobb prioritást a mobileszközök piacán való bővítés jelenti. Ennek irányában egy jó lépés a felvásárlás, ám sikert csak akkor hozhat, ha a stratégiai tervét a szoftvercég jól hajtja végre.

A Nokia készülékgyártó részlegének megszerzésével - a hálózati termékeket gyártó vállalat finn tulajdonban marad - a Microsoft szoftvercégből eszközöket és szolgáltatásokat kínáló vállalattá alakulhat át. Ezt riválisai, az Apple és a Google is megtette, utóbbi a Motorola gyártórészlegét vette meg, de ingyen licencelhető Android szoftverét rengeteg gyártó is alkalmazza saját táblagépein és okostelefonjain.