Okos Nokia nincs többé

a microsoft felvásárolta a nokiát, nokia, windows phone
Vágólapra másolva!
A jövőben csak butamobilok viselhetik a Nokia márkanevet, miután a Microsoft kedden felvásárolta a telefongyártó céget. A Nokia vezetőjét azzal gyanúsítják a Twitteren, hogy szándékosan játszotta a Microsoft kezére a vállalatot.
Vágólapra másolva!

Még tíz évig vegetálhat a Microsoft által felvásárolt Nokia: a mobiltelefonálással összefonódott márkanevet lassan vezetik ki a piacról. A félig vagy teljesen okos új mobilok az Asha, illetve Lumia típusneveket fogják továbbvinni, Nokia néven csak újabb butatelefonok jelenhetnek meg ezentúl.

A két cég közti szerződésről szóló sajtóanyag leszögezi, hogy a Nokia márkanévben és szabadalmakban nagy értéket látnak a felek, de a szöveg folytatása nem ezt sugallja. A tízéves kifutás inkább tűnik lassú kivéreztetésnek, mint a stratégiai együttműködés elmélyítésének. A butatelefonok gyártása mellett a Nokia a Here nevű térképét fejleszti, valamint az NSN hálózati berendezéseket gyártó részleget és a szabadalmainak értékesítését folytatja.

Stephen Elop és Steve Ballmer, a Nokia, illetve a Microsoft vezetője windowsos Nokiát mutat be Forrás: AFP/RIA Novosti/Vitaliy Belousov

Életben kell tartani a mobil Windowst

A Microsoft a Windows Phone életben tartása érdekében vásárolta fel a Nokiát - véli Annette Zimmermann, a Gartner nemzetközi piackutató cég vezető elemzője. A szakértő az Origónak elmondta, ha mondjuk egy Androidban érdekelt vállalat vásárolta volna fel a Nokiát a szoftvercég orra elől, azzal a Microsoft kétévi stratégiai munkája veszett volna kárba.

A két cég ugyanis ennyi ideje kötött stratégiai partnerséget, a Nokia a Windows Phone platform egyetlen jelentős felhasználója. Bár elvileg továbbra is bárki licencelheti a Microsoft mobilszoftverét, a felvásárlás után más gyártók számára még kevésbé lesz vonzó - véli Zimmermann.

Stephen Elop bemutatja a szuperkamerás Lumia 1020-ast Forrás: AFP/Timothy Clary

A Microsoft szerint csupán azzal, hogy a hardver felett teljes kontrollt gyakorolnak, versenyképesebb árú készülékeket dobhatnak piacra. A kedvezőbb árú Windows-mobilok megjelenésére a Gartner elemzője is számít, aki szerint arra is van esély, hogy még karácsony előtt piacra kerüljön egy saját gyártmányú táblagép a frissen felvásárolt cég üzemeiből. Az elemző szerint a Microsoftnak meg kellene tartania a Nokia bevált fejlesztőit és vezetőit, saját forrásból ugyanis nem tudja pótolni a már összeszokott csapatot. "Ha mindent jól csinál, a következő öt év során felzárkózhat az iOS és az Android mellé" - mondja Zimmermann.

Papp István, a Microsoft Magyarország vezetője szerint azzal, hogy a cég magához ragadta az okostelefonok és táblagépek tervezésének és gyártásának lehetőségét is, hatalmas lehetőséget kaptak a cég hírnevének visszaállításához. A saját mobilgyártó cég a cégvezető szerint arra is garancia, hogy a Windows Phone platformra érdemes lesz fejleszteni appokat.

Az iPhone után indultak el a lejtőn

Korábban mindkét vállalat megingathatatlan király volt a saját piacán. Az emberek legtöbbjének zsebében Nokia mobil lapult, az otthoni és munkahelyi számítógépen pedig Windows futott. Nokia okostelefon már tíz éve is létezett, érintőképernyővel pedig Windows XP-t is lehetett használni.

A Kommunikátor volt az iPhone ellenfele 2007-ben Forrás: AFP/Lluis Gene

Bár akkor még túl sok közük nem volt egymáshoz, a Nokia és a Microsoft lejtmenetének kiindulópontja az iPhone 2007-es premierjéhez köthető, pedig az Apple első mobiltelefonja még alig volt okosnak nevezhető: arra a verzióra még appokat sem lehetett telepíteni - ebben csak később látott lehetőséget a cég -, a mobilinternetből pedig a legegyszerűbbet támogatta. Megjelenésekor azonban még a wifi és a puszta kézzel nyomkodható érintőképernyő is extrának számított, a rivális okosmobilok többségét ekkor műanyag pálcikával kellett böködni. A külső felek által fejlesztett appok hasznát elsőként az Apple ismerte fel. A mai napig iOS-re érhetők el a legjobb minialkalmazások, az Android is le van maradva ezek minősége terén, a Windows 8-ra és a Windows Phone-ra pedig nagyságrenddel kevesebb appból válogathatnak a felhasználók. Mivel ezt a platformot sokkal kevesebben használják a riválisoknál, nem túl vonzó a fejlesztők körében.

Az iPhone premierjével egy időben a Microsoft az asztali Windowsra hasonlító, de némileg átszabott, Windows Mobile-nak nevezett operációs rendszerrel próbálta kiszolgálni a korai okosmobilokat, a Nokia pedig a saját maga által fejlesztett nagyon stabil, de funkciókban nem bővelkedő Symbian rendszerrel szállította méregdrága Kommunikátorát, illetve a kurzormozgató gombokkal vezérelhető mobilnetes telefonokat.

Explore more NOK Data at Wikinvest

Így alakult a Nokia működési eredménye az utóbbi tíz évben

Az Apple után a Google sem sokáig tétlenkedett, az iPhone megjelenésének évében előrukkolt a külső gyártók számára ingyen licencelhető Androiddal. A szoftver eleinte elég fapados volt, csak az utóbbi két évben forrta ki magát, de mivel olcsó és drága készülékekre egyaránt elérhető, ez lett a legnépszerűbb platform a gyártók körében. Alapvetően nem a Nokia telefonjaival vagy a Windows Phone szoftverrel van a baj, ezek semmivel sem rosszabbak a középkategóriás társaiknál, érdekes, vonzó appokból viszont a mobil Windowsra sokkal kevesebb érhető el.

A Nokia működési eredménye még az iPhone megjelenésének évében is jól alakult, több mint 11,5 milliárd dollárt tett ki. A rákövetkező évben már hétmilliárd alá csökkent, 2009-re pedig 1,72 milliárdra esett vissza. Az okostelefonok első hullámát még a finn cég is képes volt meglovagolni 2010-ben több mint egymilliárd dollárral növelve működési eredményét, azt követően azonban a készülékgyártó üzletág folyamatosan veszteséget termelt.

Hiába tud mindent a windowsos táblagép

A három évvel az iPhone premierje után megjelenő iPad nem részesült túl kedvező fogadtatásban, a sajtó nagyra nőtt iPhone-nak nevezte, és nem látott benne sok lehetőséget. Azóta kiderült, hogy az egyszerűen kezelhető, a minilaptopoknál is könnyebben hurcolható készülékeket imádják az átlagfelhasználók.

Teljes értékű PC is lehet windowsos táblagép, de drága, és kevés rá az app Forrás: Samsung

A Google ezen a téren is előzött, de mivel a legolcsóbb iPad alig drágább egy jól felszerelt androidos tabletnél, az iPadből is elég jó mennyiség fogy. A Microsoft azzal próbálta átvenni az uralmat, hogy a Windows 8-at notebookokon és tableteken univerzálisan használhatóvá tette. A teljes értékű számítógépként is használható táblák azonban túl drágák, elég nehezek, ezért egyelőre nem túl kelendőek. Jelenleg külön Windows-verzió fut a számítógépen, mobilprocesszoros táblagépen és az okostelefonokon is, az utóbbi két platform egyesítése ésszerű lépés volna a Microsofttól.

A Twitteren panaszkodnak a nokiások

A Nokia dolgozóit is megrázta a keddi bejelentés. Sokan már a Microsofttal kötött stratégiai együttműködési szerződést sem érezték jó ötletnek, és féltek attól, hogy mit fog tenni Stephen Elop a céggel. Ők most megerősítve érzik korábbi gyanúikat. A cég egykori marketingmenedzsere, Alexander Oswald egyenesen azzal gyanúsította meg Elopot a Twitteren, hogy a kezdetektől fogva az volt a feladata, hogy a Nokiát a Microsoft kezére játssza. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a cég egy másik korábbi marketingvezetője is.

A Nokia 2012 nyarán lemondott termékmenedzsere és igazgatóhelyettese, Juha Pekka-Simonen viszont azt írja, hogy a Microsoft eredeti terve más lehetett. A mostani felvásárlás csupán egy önbeteljesítő jóslat. A legszókimondóbb a cég észak-amerikai közösségi médiás vezetője, aki egyszerűen annyit írt: "Úgy érzem magam, mint egy középiskolás tinilány a kilencvenes években, amikor meghalt Kurt Cobain."

Önnek melyik volt az első Nokiája? Írja meg nekünk a Facebookon!