Boeing-szimulátort épített a teherautó-sofőr

házi készítésű Boeing 737 szimulátor, Kjetil Mathisen
Vágólapra másolva!
A háromgyerekes norvég férfi két év alatt építette meg egy Boeing 737-es gép virtuális mását otthonában. A fábol készült, projektoros szimulátorban csak a pilótaülések nem hasonlítanak az eredetihez.
Vágólapra másolva!

A 32 éves Kjetil Mathisen nappal teherautó-sofőrként dolgozik, és annyira megszállottja a légi járműveknek, hogy a modellezést megunva Floridában sikeres pilótavizsgát is tett néhány évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy európai légtérben repülhessen, még különböző vizsgákat kell letennie, de barátjával addig is megépítette egy Boeing 737-es utasszállító repülőgép teljes pilótafülkéjét otthonában - derül ki a projekt ismertetőjéből.

Helyükre kerülnek a kezelőszervek Forrás: Odditycentral.com

A szobai pilótafülke két év alatt készült el, és nem csak belülről, hanem kívülről is hasonlít az eredeti Boeingre, bár teljes egészében fából készült. Saját bevallása szerint közel tíz évvel ezelőtt kattant rá a Microsoft Flight Simulátorára, amelyhez rengeteg különböző kiegészítő pályát és repülőt megvett. Végül azért határozta el barátjával a professzionális szimulátor megépítését, mert csak a valódihoz hasonló kezelőszervekkel lehet hatékonyan utánozni a valódi repülés élményét.

Gyakorlatilag olyan mint egy valódi gép Forrás: Odditycentral.com

Ismertetője szerint azért esett a választásuk a Boeing 737-esre, mert ennek a repülőgépnek minden belső kezelőszerveét meg lehet vásárolni szimulátorokhoz fejlesztett - USB-n csatlakoztatható - változatban. A Flight Simulator által generált virtuális játékteret projektorral vetítik a pilótafülke elé kifeszített vászonra. Hasonló felszerelést használnak többek közt az Origón már bemutatott magyar Highfly szimulátorközpontban is.

Projektor vetíti a virtuális tájat Forrás: Odditycentral.com

Mathisen és barátja napi három-négy órán át kutatta az internetet azért, hogy a géptípusról minden szükséges információt beszerezzen, és elkészíthesse a szimulátor tervét. Eredetileg a lakás nappalijában kezdték építeni a szimulátort, ám amikor ott már a dohányzóasztal is útba került, végül a feleség nyomására költöznie kellett a berendezésnek: végül a norvég reptér egyik nem használt raktárában tudták beüzemelni. A 737-es szimulátorban egyedül a pilótaülések nem azonosak a valódi repülőével, költségtakarékossági okokból ezek ugyanis egy más típusból származnak. A két férfi még az utaskísérők figyelmeztető üzeneteit is be tudja játszani, és egy virtuális légiirányító-központ utasításai nyomán az interneten keresztül repülnek.

A projekt saját YouTube-csatornával,Facebook-oldallal és fórummal is rendelkezik, ahol további felvételeket is meg lehet nézni a szimulátorról.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!