Az egész internetet lehallgatják az amerikaiak

NSA - sunnyogás
Vágólapra másolva!
Az internetes titkosítások többségét fel tudja törni az amerikai és a brit titkosszolgálat az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint. Az ügynökségek több mint tíz éve dolgoznak az internet lehallgatásán.
Vágólapra másolva!

Az online kommunikáció titkosítására használt legtöbb eljárást ki tudják játszani a nyugati titkosszolgálatok. A Guardian brit napilap, az amerikai New York Times és a ProPublica által feldolgozott dokumentumok szerint a korábban biztonságosnak tekintett megoldások sem védenek meg a kémkedés ellen. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott iratok ugyan tartalmazták a feltört technológiák listáját, a lapok azonban nem közölték ezeket, arra hivatkozva, hogy ezzel a kiberbűnözők és terroristák kezére játszanának.

Több mint tíz éve dolgoznak az internet lehallgatásán Forrás: AFP/Paul J. Richards

A szűkszavúan megfogalmazott leleplezés szerint az amerikai hírszerző szervezet nem az algoritmusok feltörésével dolgozik. A titkosítást végző programokat és szabványokat gyengítették meg úgy, hogy a hibát ismerő felek könnyen le tudják küzdeni a kódot. Az ilyen hibákat hátsó ajtónak (back door) nevezik. A lehallgatást lehetővé tévő kódrészletek esetenként a szoftvert gyártó cég tudtával kerültek a programokba, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (National Security Agency - NSA) képes volt együttműködésre kényszeríteni a vállalatokat.

Dollármilliárdokat igényelt az internet feltörése

A telefonhívások, e-mailek és chatüzenetek adatbázisának felállítására és kiértékelésére szolgáló PRISM program költségvetése évi húszmillió dollár volt. Ez az összeg nem nagy az NSA 8 milliárd dolláros éves költségvetéséhez képest. Az internetes titkosítások megtörésére ennél jóval többet szánt az ügynökség.

A legalább tíz éve zajló Bullrun nevű projekt legalább évi 250 millió dollárjába kerül az ügynökségnek. A szoftvergyártók mellett az NSA a titkosítóchipek gyártóit is megkörnyékezte. A New York Times cikke szerint internetes telefonszolgáltatásokhoz, ipari normának számító kommunikációs megoldásokhoz és olyan otthoni felhasználóknak szánt szolgáltatásokhoz van hozzáférése az NSA-nek, mint a Microsoft által üzemeltetett SkyDrive felhőtárhely vagy az Outlook.com levelezőszolgáltatás.

Évi nyolcmilliárd dollárból gazdálkodik az NSA Forrás: Wikimedia Commons

A kiszivárogtatott dokumentumok szerint az internetes forgalom nagyobb részét le tudja hallgatni az NSA és brit partnerszervezete, a GCHQ. Mivel ezt a titkosítási megoldások gyengítésével teszik, veszélybe sodorják az internetes banki műveleteket, vásárlást és egyéb érzékeny, a titkosításra nagyban támaszkodó szolgáltatások felhasználóit is.

Nincs minden veszve

Edward Snowden egy korábbi nyilatkozata és a Guardiannel együtt dolgozó Bruce Schneier kriptográfus friss cikke szerint sem az interneten használt titkosítások matematikai alapjait játszották ki az amerikai ügynökségnél. Leegyszerűsítő hasonlattal élve: nem a kockajátékot tették értelmetlenné, csak a játékhoz használt dobókockákat cinkelték meg.

Schneier a Guardianen megjelent cikkében úgy fogalmaz, hogy az amerikai kormány elárulta az internetet. Felszólítja a hálózati mérnököket, programozókat, hogy technológiai problémaként kezeljék a lehallgatást. Akit nem köt titoktartási eskü, az beszéljen róla, aki pedig teheti, az kezdjen el gondolkodni azon, hogyan lehet kicselezni a lehallgatást.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!