Az IFA legőrültebb kütyüjei

Sony HMZ-T3W vezeték nélküli személyi 3D lejátszó, virtuális szemüveg
Vágólapra másolva!
Csak objektívből álló kamera, 360 fokos fényképező, házimozisisak és óriásfelbontású gigatáblagép. Meghökkentő újdonságokat mutattak be Berlinben.
Vágólapra másolva!

A világ legerősebb és valószínűleg legnagyobb táblagépét dobja piacra a Panasonic. A Toughpad 4K elnevezésű táblagép 20 colos méretben készül, vagyis kétszer akkora képátlója van, mint egy Retina kijelzős iPadnek. Az óriásgép 2,2 kilogrammos súlya nagyjából egy laptopéval azonos, ez igaz a belső felszereltségére is.

A Windows 8.1-et futtató gép belsejében Intel Core i5 lapka, Nvidia GeForce GT 745M grafikus gyorsító, 4-8 gigabájt memória, illetve 128-256 gigabájtos háttértár dolgozik a megrendelt felszereltségtől függően. A szokatlan, 15:10-es képarányú érintőkijelző felbontása 3840x2560 pixel, ennek köszönhetően még a hatalmas méret ellenére is viszonylag részletgazdag a kép. (Az iPad négy egy négyzetcolnyi területen 264 pixelt tartalmaz, az óriásgép pedig 230-at.)

Nem játékszer, profi munkaeszköz az óriástablet Forrás: Panasonic

A tervezőknek, grafikusoknak vagy egyéb számítógépet igénylő munkát végzőknek szánt táblagép strapabíró kivitelben készül, azt is kibírja, ha leejtik nagyjából 80 centiméter magasból, és egy multifunkciós érintőpálcát is adnak hozzá. A Toughpad 4K csupán kétórás üzemidőt kínál, ám egy dokkolóba helyezve hagyományos asztali számítógépként is lehet használni. Az óriástabletet 1,3 millió forintnak megfelelő nettó áron fogják kínálni, jövőre egy nagyobb teljesítményű verzió is készül belőle.

Az első kamera gépház nélkül

A Sony legújabb digitális kamerája csupán egyetlen objektívből áll: a bizarr formatervű Smart-shot QX készülékeket ugyanis okostelefonokkal együtt való használatra szánja a gyártó. Olyan kivitelben készül, hogy gyakorlatilag bármilyen androidos vagy iOS-es okostelefon hátlapjára rögzíthető.

A telefonnal wifikapcsolaton keresztül kommunikál, a Sony ehhez egy saját appot is fejleszt mindkét platformra. A jó minőségű zoomlencsékkel sokkal jobb minőségű felvételeket lehet készíteni a telefonok beépített minikamerájánál, a komponáláshoz pedig a telefonok képernyőjét lehet keresőként használni, és az érintőképernyőn át lehet a szükséges beállításokat elvégezni.

Csak az objektív maga a termék, a hátsó gépház a vevő saját okostelefonja Forrás: Sony

A QX-sorozat lencséi beépített optikai stabilizátort is tartalmaznak, képérzékelőjük pedig kevés fény mellett is kevés képzajt produkál. A legolcsóbb, QX10-es típus 18,2 megapixeles állóképeket és full-HD felbontású videót tud rögzíteni, továbbá tízszeres optikai zoomot kínál nettó 250 dolláros, vagyis mintegy 60 ezer forintos árért, ami csaknem ugyanannyi, mint egy hasonló tulajdonságokkal bíró Cyber-shot WX200 kompakt gép. A nagyobb tudású, drágább változatnak több értelme van, mert ott a teljes gépnél jóval olcsóbban lehet hozzájutni a jó minőségű optikához és képérzékelőhöz.

A 360 fokos fotóról senki nem marad le

Szereti a Street View-t? A Ricoh új, Theta nevű kamerájával hasonló, 360 fokos lefedettségű panorámafotókat lehet készíteni egyetlen gombnyomással. A kétirányú, 180-180 fokos lefedettségű lencsével felszerelt kamera négy gigabájtos belső memóriája nagyjából 1200 felvétel tárolására elegendő.

Nem diktafon, speciális 360 fokos kamera Forrás: Ricoh

A 400 dolláros, vagyis nagyjából 90 ezer forintos nettó áron előrendelhető Theta kamerával készült felvételeket okostelefonos és táblagépes appból, illetve windowsos és maces programok segítségével lehet megnézni a Google panorámaképeihez hasonló interaktivitást nyújtó módon. Okosmobilról vagy táblagépről az állványra helyezett készülékkel a távolból is lehet exponálni wifin keresztül.

A viselhető házimozi a legjobb

A Sony sisakként viselhető házimozis eszköze egy húsz méterre lévő, 19 méter széles filmvászon látványát képes reprodukálni használójának. Az akkumulátorról is használható eszköz a gyártó szerint 3-7 órás üzemidőre képes, tömege pedig nagyjából 320 gramm, így elvileg nem túl kényelmetlen rajta filmet nézni.

Azt ígérik, nem lesz kényelmetlen használni Forrás: SONY

A nem túl hangzatos, HMZ-T3W nevet viselő házimozis sisak 7.1-es térhangzást is támogat beépített fülhallgatóján keresztül, és vezeték nélküli kapcsolaton is képes filmeket lejátszani, de akár videojátékokat is lehet használni vele. A sisak belsejében OLED képernyő található, ami a full-HD-nál kisebb, 1280x720 pixeles felbontás ellenére a gyártó szerint tökéletes látványt biztosít. November végén kerül a boltokba, ára még nem ismert.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!