Autósoknak szánja okosóráját a Nissan

Nissan Nismo, okosóra, smart watch
Vágólapra másolva!
A Nissan Nismo Watch nevű okosórát a frankfurti autószalonon mutatja be a gyártó. A Nismo a cég már létezú márkaneve, amelyen versenyautókat és tuningfelszereléseket árusítanak.
Vágólapra másolva!

A legújabb Nismo termék egy olyan okosóra, amely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikál a járművel, monitorozza a sofőr szervezetének működését, és minden begyűjtött adatot továbbít egy okostelefonra. Az egyelőre prototípusként létező karóra a sofőr szívritmusát rögzíti, az autó fedélzeti komputerétől pedig olyan adatokat rögzít, mint az átlagsebesség és a fogyasztás. Az okosórával a versenypályána köridőket is azonnal leolvashatják a karórát viselő sofőrök.

Nissan Nismo watch concept, okosóra Fotó: Mudra László - Origo

A Samsung Galaxy Gear okosórához hasonlóan a Nissan okosórája is a legújabb, energiatakarékos üzemet kínáló Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikál az autóval - egyelőre a Nissan Nismo versenyautók kompatibilisek a megoldással. Az okosóra prototípusán microUSB-n át lehet tölteni, átlagos használat mellett pedig egy hetes üzemidőt kínál.

A jövőbeli fejlesztések keretében a Nissan mérnökei elektrokardiogrammal is felszerelnék a karórát, a szív elektromos jelenségeinek vizsgálatával ugyanis előre lehetne jelezni, ha a sofőr fáradtsága elér egy kritikus szintet.

A tervek közt szerepel az is, hogy EEG-vel (elektroenkefalográf) szenzorral is kiegészítenék a rendszert, az agyhullámok elemzésével a koncentrálási képességet lehet majd figyelni. Ezek mellett testhőmérséklet mérésére is képessé akarják tenni a Nismo Watchot a fejlesztők. A karóra három színben - fekete, fehér és piros és vörös kombináció -lesz kapható, ára azonban még nem ismert.