Az új iPhone olyan, mint egy Nokia

Apple iPhone bemutató, iPhone 5C és 5S
Vágólapra másolva!
Az Apple olcsó mobilja egy műanyag házba szerelt iPhone 5, és magyar pénztárcához mérten nem is olyan olcsó. Nagytestvére számos újítás mellett az idegesítő képernyőzártól is megszabadítja a tulajdonosát.
Vágólapra másolva!

Kedden este két új okostelefonnal is előrukkolt az Apple, az 5C modell egy kedvezőbb árú készüléket takar, az 5S pedig a drága, a jelenleg elérhető legfejlettebb technológiát felvonultató változat.

Az iPhone 5-ösöket megüti a guta

Az Apple idei bejelentését különösen nagy érdeklődés kísérte, mert a korábban kiszivárgott információkból tudni lehetett, hogy a társaság egy olcsóbb verziót dob piacra az iPhone-ból. Bár a hivatalos magyar árak még nem ismertek, az Apple honlapján már listázták az 5C kártyafüggetlen, teljes árát.

Szakított a komor színekkel az iPhone 5C Forrás: Apple

A készülék nettó 550 dollárba, vagyis mintegy 125 ezer forintba kerül. Itthon ez drágább mulatság, 160-170 ezer forint körüli áron számítunk az új modellre. A német webboltban 600 eurós, vagyis 180 ezer forint körüli kártyafüggetlen ár szerepel.

160 ezer forintba kerül jelenleg a tavalyelőtti 4S modell, míg a még régebbi, már elavultnak számító iPhone 4-et százezer forint körüli árért már meg lehet venni. Kétéves hűségszerződéssel - mobilos szolgáltatásokra is előfizetve - az új iPhone olcsóbban is elvihető lesz, de ezek az árak csak később lesznek nyilvánosak. Ennyiért nagyjából egy felső középkategóriás Android-mobilt lehet hazavinni, például egy Samsung Galaxy S4 Minit, HTC One Minit vagy egy Samsung Galaxy Note 2 tepsifont 4G-s kiadásban.

Ilyen ár mellett is képes lesz valamelyest bővíteni piaci részesedését az Apple, ám az androidos versenytársakkal szemben komolyabb piacszerzésre csak 150 dollárral, vagyis mintegy 34 ezer forinttal alacsonyabb vételár adna lehetőséget - magyarázta az Origónak a Gartner cég Apple-lel foglalkozó vezető elemzője, Van L. Baker.

A várható ár számításaink szerint negyvenezer forinttal marad alatta a tavaly bejelentett iPhone 5 legolcsóbb változatáénak. A két készülék között ráadásul nemcsak az a különbség, hogy az 5C-t nem fém, hanem strapabírónak mondott, színes műanyag házba szerelik, hanem még az akkumulátor is jobb az olcsóbb utódban, ami a gyorsan merülő iPhone-ok esetében kulcsfontosságú.

Nem kell félni, a háttérszín a készülékhez igazodik! Forrás: Apple

Retina képernyő? Az iPhone 5C-ben ez is megtalálható, ugyanolyan négycolos képernyő van benne, és ugyanaz az Apple A6-os processzor hajtja meg, mint a tavalyi ötös modellt. Ugyanúgy támogatja a 4G-t, 8 megapixeles kamerája pedig full-HD-s videót rögzít. Egyedül a két telefon tömege és mérete között mutatkozik különbség: az olcsóbb modell húsz grammal nehezebb elődjénél, és nagyjából másfél milliméterrel vastagabb is.

Színes, mint a Nokia

Az Apple láthatólag megirigyelte a Nokia Lumia mobilok tetszetős dizájnját, és elsőként rukkolt elő az unalmas fekete és ezüst színeken túl tarka házba szerelt mobilokkal. A iPhone 5C-t például fehér, téglaszínű, sárga, kék és zöld színben lehet megrendelni, míg az 5S esetében az aranynak nevezett, inkább pezsgőszínű verzió az újdonság.

A cég vezető dizájneréből a mobilrészleg vezetőjévé előlépett Jony Ive azt hangsúlyozta, hogy az új iPhone-ba gyárilag kódolva lesz a készülék színe, hogy még véletlenül se jelenjen meg ahhoz nem passzoló háttérszín a hamarosan megjelenő iOS 7 operációs rendszerben. Ettől függetlenül a felhasználóra van bízva, hogy milyen színű tokot választ a telefonhoz: a hivatalos tokok hátoldalát a látvány kedvéért telelyuggatták, mint egy sajtot. A műanyag iPhone hátlapja egyébként strapabíró polikarbonátból készül, ezért valószínűleg nem kell attól tartani, hogy nem bírja a gyűrődést.

Ujjainkról ismer fel az új csúcsmodell

Az Apple másik újdonsága az 5S jelű csúcsmodell, amelynek legolcsóbb, 16 gigabájtos verziójára kétszázezer forint körüli áron számítunk az Apple honlapján elérhető amerikai árak alapján, a német oldalon 700 eurós, vagyis 209 ezer forint körüli ár szerepel. Az iPhone 5S leglátványosabb újdonsága a menügombba épített ujjlenyomat-érzékelő, ami szükségtelenné teszi a primitív képernyőzároló kódok használatát. A szenzor révén a telefon eleve meg tudja állapítani, hogy valóban a tulajdonosa fogja-e meg, ez esetben pedig a oldja a képernyőzárat, és az adatokhoz is hozzáférést biztosít, bármilyen jelszó helyett is használható.

Nem nyűg többé a képernyőzár Forrás: Apple

Az érzékelő egyetlen négyzetcolnyi területen ötszáz különböző ponton képes összehasonlítani az ujjlenyomatot az előzetesen tárolt értékekkel, az alapjául szolgáló technológiát az AuthenTec nevű cég felvásárlásával szerezte meg az Apple. A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy ne csak a tulaj, hanem mondjuk a családtagok ujjlenyomatait is eltárolják, így például a barátnő is fel tudja venni telefont. Az összehasonlításhoz használt ujjlenyomatminták a készülékben tárolódnak titkosítva, ezeket nem továbbítják semmilyen szervernek, hogy elejét vegyék bármilyen visszaélésnek. Ennek az a hátránya, hogy az ujjlenyomattal nem lehet az appokban használt jelszavakat helyettesíteni.

Nem fog beszaggatni

A korábbinál gyorsabb működést és látványosabb játékok futtatását biztosító A7-es processzor mellett az iPhone 5S-ben már külön segédlapka gondoskodik a szenzorok vezérléséről is. Ennek az az előnye, hogy például a rendszer akkor sem lassul le, ha a készülék képernyőjének tartalmát el kell forgatni, és az Apple szerint a korábbinál sokkal fejlettebb sportappok futtatását teszi majd lehetővé. A Retina képernyő mérete és paraméterei az 5C modellével azonosak.

A középső pezsgőszínű az "arany" modell Forrás: Apple

Az új modellben továbbra is 8 megapixeles kamera dolgozik, ám nagyobb méretű képérzékelőt kapott, amely jobb képminőséget biztosít, a beépített lencse fényereje pedig nagyobb lett. További újítás, hogy kétféle LED-es villanó is van a telefonon, az egyik meleg, a másik hűvös fehér fényű: a szoftver mindig a fényviszonyoknak megfelelő színűt süti el automatikusan. HD-felbontás mellett a kamerával másodpercenkénti 120 képkockával rögzített, részletgazdag lassított felvételeket, vagy akár 28 megapixeles panorámákat is rögzíteni tud az iPhone, amelynek akkumulátoros üzemidején is javítottak.

Az Apple új mobiljai az Egyesült Államokban már péntektől megvásárolhatók, Németországban és az Egyesült Királyságban viszont csak a jövő pénteken lesznek kaphatók, hazánkba pedig a korábbi évek tapasztalatai alapján még karácsony előtt megérkezik, bár a premier napját még nem tűzték ki.

Siker lesz az új iPhone, vagy nem jelent konkurenciát az Androidnak? Kövesse a Techbázist a Facebookon a további hírekért!