High-tech kütyük a biciklihez

kütyü, fejlégzsák, sisaklégzsák
Vágólapra másolva!
Az USB-n tölthető lámpa praktikus, de már van digitális csengő, a sisakot pedig a bringás légzsák váltja ki. Kapható kerékpárhoz fejlesztett GPS is, amely biztonságosan mutat utat.
Vágólapra másolva!

A GPS-szel és gyors mobilinternettel rendelkező telefonok korában a navigáció nemcsak autóban, de kerékpáron is könnyen megoldható. Biciklizés közben lehetetlen egy telefont a kézben tartva tájékozódni: már régóta léteznek olyan, az autós telefontartókhoz hasonló eszközök, amelyekkel a telefont a bicikli vázára vagy kormányára lehet erősíteni, így a telefon biztosan nem az aszfalton végzi majd összetörve.

A legbiztonságosabb bringás navigátornak a Hammerhead Forrás: Hammerhead Navigation

Készülnek kifejezetten bicikliseknek szánt navigációs eszközök, az egyik legnépszerűbb jelenleg a Hammerhead nevű kütyü, ami a kerékpár kormányára rögzítve LED-es világítás segítségével mutatja az utat. A készülék egy alkalmazáson keresztül kommunikál az okostelefonokkal, amelyek a követendő útvonalról szolgáltatják az információkat. Az Android- és iOS-kompatibilis alkalmazás nem a megszokott online térképekre támaszkodik, hanem különböző népszerű bringás alkalmazásokban tárolt útvonalak alapján navigál. A T alakú eszközbe épített LED-ek mutatják az irányt, illetve azt is, hogy a következő forduló vagy éppen az emelkedő vége milyen távolságra van.

Egyelőre csak prototípus formájában létezik Matt Richardson navigációs rendszere, ami a bringalámpát projektorral helyettesítve mutatja az aktuális sebességet, illetve a követendő irányt. Az Origón korábban már bemutatott eszközt Richardson egy Rapsberry Pi miniszámítógépből készítette okostelefon helyett.

Látni és láttatni

A világítás elengedhetetlen része a biztonságos kerékpározásnak, a villogókra, fényvisszaverőkre egész iparág épült, ami természetesen a geekeket is kiszolgálja. Ma már nem újdonság az USB-ről tölthető akkumulátoros villogó, amit lemerülés után elég számítógépre dugni, hogy újra használni lehessen. De nem minden lámpa elégszik meg a szimpla világítással, léteznek már irányjelzős darabok is, sőt némelyik típus saját bringasávot fest az útra lézerek segítségével.

Saját bringasávot gombnyomásra Forrás: Xfire.com

A bringatuningolás következő lépése a küllőkre erősített villogó, ami még jobban láthatóvá teszi a járművet. Ezek között létezik olyan is, amelyik animált képet ad, gyártótól függően ez lehet előre meghatározott vagy házilag választott. Az igazi hackerek számára kihívás lehet saját küllőlámpát csinálni, amihez itt lehet például jó leírást találni.

Digitális majális

Az sem árt, ha a kerékpárost hallják is, ma már nem csak az autósok privilégiuma hogy a La Cucarachával riogassanak.

Gombnyomásra küldhetünk el mindenkit az útból Forrás: hammacher schlemmer

A bringások már akár olyan csengőt is vásárolhatnak, amelyik a saját hangjukon szólal meg, ilyenkor természetesen ügyelni kell arra is, hogy az üzenet társadalmilag elfogadható legyen. Bátrabbak akár telefonnal vagy zenelejátszóval összekötött hangfalat is szerelhetnek járművükre, bár ennek közlekedéstechnikai szempontból nem sok értelme van.

Sisak helyett itt a légzsák

Nem a kerékpár, hanem inkább a kerékpáros tartozéka a sisak, amiből szintén számtalan kialakításút lehet már kapni. Ezek azonban egyesek számára kényelmetlenek, vagy éppen csak nem szeretnék velük elrontani a megjelenésüket.

Divatkiegészítő és biztonsági eszköz Forrás: Hovding.com

Az ilyen öntudatos bringások számára készít egy svéd cég biciklis légzsákokat, amelyek baleset esetén automatikusan felfújódnak, megvédve a kerékpáros fejét. A légzsák külsőre nem látszik többnek, mint egy kabát nyaka vagy egy sál, így akár divatkiegészítőnek is felfogható, szükség esetén mégis életet menthet.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!