Bill Gatest is száműznék a Microsofttól

Vágólapra másolva!
A cég legnagyobb részvényesei szerint ha Gates marad az igazgatótanács elnöke, az új elnök-vezérigazgató mozgástere túl szűk lesz a cég megújításában.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség információi szerint a Microsoft húsz legnagyobb részvényese közül hárman is azért lobbiznak, hogy Bill Gates mondjon le a vállalat igazgatótanácsának elnöki tisztjéről. A Microsoftot 2008 óta Steve Ballmer, a társaság egyik első alkalmazottja vezeti, aki idén nyáron jelentette be, hogy egy éven belül visszavonul, utódját már keresik.

A hírügynökség értesülései szerint a vállalat részvényeinek 5 százalékát birtokló három befektető akarja Gates távozását, mert a vállalat megújulásának gátját látják elnökségében. Személyükről csak annyit tudni, hogy a cég húsz legnagyobb részesedéssel rendelkező részvényesei közé tartoznak, de névtelenséget kérve nyilatkoztak a Reutersnek. Szerintük ha a napjait ma már jótékonysági alapítványának koordinálásával töltő Bill Gates marad az igazgatótanács elnöke, az jelentősen korlátozza majd a Ballmert váltó új elnök-vezérigazgató tevékenységének.

Az új vezetőre azért van szükség, mert a Microsoft több fontos területen is jelentős elmaradással küzd: okostelefonos szoftverének részesedése riválisaihoz képest csekély, és az univerzális, táblagépeken és számítógépeken egyaránt elkészült Windows 8 sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Fort Pitt Capital Group cég Reutersnek nyilatkozó elemzője szerint a Microsoft vezetésében most még szükség van egy Gateshez hasonló vízionáriusra, a társalapító menesztése jelenleg nem lenne jó ötlet.

Maga Bill Gates jelenleg a Microsoft legnagyobb részvényese 4,5 százalékos részesedésével, ám egy előzetes ütemterv szerint minden évben megválik bizonyos mennyiségű részvényétől, így 2018-tól már nem lesz a vállalat befektetője.